Hej!
Jestem nowa, więc liczę na wyrozumiałość
Planuję we wrześniu wyjazd w Tatry z narzeczonym i siostrą. Ja i narzeczony mamy niewielkie doświadczenie, ale dużo zapału
Nasza najdłuższa trasa do tej pory to Kuźnice - Giewont - Kopa Kondradzka - Kasprowy - Kuźnice. Siostra była m.in. na Rysach od polskiej strony i Koziej Przełęczy od D5SP. Na Psią Trawkę żadne z nas się nie porwało
Plan jest taki, że mielibyśmy nocować w schroniskach, więc większość tras będzie z "dużymi" plecakami (nigdy tak nie chodziłam). Zaplanowałam trasy na 7 dni i policzyłam odległości a także czasy przejścia wg mapy, z której korzystałam przy poprzednim wyjeździe, wtedy przejścia + odpoczynki i podziwianie widoków zajęły nam mniej czasu niż same przejścia wg mapy (ale z małym plecakiem).
Proszę o ocenę/komentarz, czy trasy nie są zbyt długie, biorąc pod uwagę "duże" plecaki.
dzień 1 - Przyjazd do Zakopanego, busem do Siwej Polany, Chochołowska do schroniska. Jeśli będziemy tam przed południem to jeszcze wejście na Grzesia z małym plecakiem (myślę, że wycieczka Grześ-Rakoń-Wołowiec mogłaby być za długa jak na pierwszy dzień, a innych pomysłów nie mam).
Podejście na Polanę: 8,5km, czas: ok 2h; Wycieczka na Grzesia: 6km, czas: niecałe 3h. Razem 14,5 km, 5h
dzień 2 - Schronisko Chochołowska - Trzydniowiański Wierch - Kończysty - STAROROBOCIAŃSKI - Siwa Przełęcz - Ornak - Iwaniacka Przełęcz - Schronisko na Hali Ornak. Plus ew. podejście pod Smreczyński Staw bez tobołów.
16,8 km, czas: 6:55 (ze Stawem 19,4 km, czas: 7:45)
dzień 3 - Schronisko Ornak - Dolina Tomanowa - CZERWONE WIERCHY - Kasprowy - Schronisko Murowaniec.
Tu się troszkę obawiam czy dam radę kondycyjnie, bo różnica wysokości przy podejściu na Ciemniak wynosi prawie 1000m, ale potem już tylko granią góra - dół.
17 km, czas: 7:45
dzień 4 - z małymi plecakami
Murowaniec - Czarny Staw Gąsiennicowy - Karb - KOŚCIELEC - Karb - kawałek niebieskim szlakiem przez Zieloną Dolinę Gąs. i albo powrót czarnym do Murowańca albo (lepiej) przy ładnym dniu i siłach - czarnym na Świnicką Przełęcz - przełęcz Liliowe - Murowaniec
dłuższa wersja to 11,7 km, czas: 5:30
dzień 5 - Murowaniec - KRZYŻNE - Dolina Pięciu Stawów Polskich. Jak będziemy mieli siłę to zostawiamy toboły w schronisku i podchodzimy kawałek albo całkiem idziemy na ZAWRAT i z powrotem.
Sama trasa przez Krzyżne: 9,5 km; czas: 4:20
Razem z Zawratem: 18,5 km; 7:30
dzień 6 - D5SP - Szpiglasowa Przełęcz - SZPIGLASOWY WIERCH - Szpiglasowa Przełęcz - Doliną za Mnichem na Wrota Chałubińskiego - Schronisko Morskie Oko. (Nie za długa trasa, możemy więc rano podejść pod wodospad Siklawa i/lub potem przejść wokół MOka.)
10,5 km; czas: 5:45
dzień 7 - Moko - RYSY - Moko - Palenica - powrót do domu
Trasa do przejścia pod warunkiem, że poprzednie trasy nie będą nam sprawiać problemów. I oczywiście przy dobrej pogodzie.
19,1 km; czas: ok 9 h
Oczywiście trzeba by było przygotować jakieś alternatywne trasy, głównie na 4. i 7. dzień w razie złej pogody i np.. śniegu :/. Myślę, że pozostałe trasy nie powinny sprawić problemów w razie deszczu. Obawiam się jedynie dni 3 i 7 pod względem kondycji
Moglibyście coś poradzić jako alternatywę na dzień 4. i 7? Co do 7. to przychodzi mi do głowy tylko przejście przez Świstówkę do Piątki i przejście przez Gęsią Szyję i Rusinową Polanę. I czy dzień 3. nie jest zbyt hardcorowy? (Nie wiem czemu, jakoś nie chciałabym nocować na Kondratowej, chyba szkoda mi dnia na same dojście stamtąd do Murowańca)
Pozdrawiam
[edit:] tam gdzie będziemy chodzili z dużymi plecakami dodam czas na odpoczynki