Artur Hajzer był moim ulubionym górskim bohaterem.
Osiągnął w życiu coś, o czym marzy wielu z nas: stabilność zawodowo-finansową, która pozwalała mu na realizację górskich marzeń i pomysłów. To dobry wzór do naśladowania: z jednej strony praca, która przyniosła sukces zawodowy i pieniądze; z drugiej - wciąż spore ambicje sportowe i aktywna działalność górska.
Pierwsze wydanie "Ataku rozpaczy" kupiłem jeszcze w latach dziewięćdziesiątych i do dzisiaj jest to moja ulubiona górska lektura...
Pamiętnik i świadectwo czasów minionych, epoki wielkich wspinaczek na najwyższe szczyty, wspaniałych przygód i wielkich tragedii.
Przez wiele lat ta książka pozostawała tylko wspomnieniem wyjątkowych czasów, dlatego pamiętam jak się ucieszyłem, gdy powrócił w góry, zresztą też z przygodami.
Potem z rozmachem zaczął realizować projekt PHZ-u, nawiązując do najlepszych lat polskiego himalaizmu. Będąc żywym łącznikiem pokoleń przekazywał pałeczkę młodszym wspinaczom. Wciąż w bardzo dobrej formie, zawsze w czołówce, dołożył jeszcze kilka szczytów do swojej kolekcji.
Byłem na kilku prelekcjach z jego udziałem, postrzegałem go jako skromnego faceta o szerokich horyzontach, z niepospolitym poczuciem humoru, dystansem do rzeczywistości, z talentem pisarskim i wciąż wieloma ambitnymi pomysłami na wspinaczkę w górach najwyższych.
I nagle taka wyrwa...
Nie ma w polskim himalaizmie ludzi podobnego formatu, aktywnych górsko i o podobnych organizacyjnych talentach.
Nastał bardzo, bardzo smutny czas.
PS. Notka z profilu na fb:
Cytuj:
Obdarzony wieloma talentami, realizował ambitne cele.
Zdobył siedem ośmiotysięcznych gór, w tym trzy nowymi drogami, a jedną zimą.
Uratował życie Andrzejowi Marciniakowi na Evereście.
Jako przedsiębiorca współtworzył marki Alpinus i HiMountain.
Była autorem dwu poczytnych książek: „Atak rozpaczy” i „Korona Ziemi: nie-poradnik zdobywcy”.
Był twórcą kilku górskich filmów, programu Polski Himalaizm Zimowy
Był w końcu wspaniałym, kochającym i kochanym mężem, ojcem dwu synów.
Nie sposób i nie miejsce, by wymieniać wszystkie jego osiągnięcia.
Przeżył życie intensywnie, z pasją.
Będzie nam go brakowało, na zawsze pozostanie w naszej pamięci.
PS2:
http://www.explorersweb.com/everest_k2/ ... 1373485177