Jakub napisał(a):
- nie każdy wie że obiektywy najlepiej ostrzą w szerokim kącie
Widać kolego, żeś teoretyk. Naczytałeś się bredni marketingowych. Jest akurat odwrotnie, czego przykładem może być Fuji HS10. Szeroki kąt to pięta achillesowa tego sooperwynalazku. Przez trzy lata męczarni z tym modelem nauczyłem się skutecznie omijać szeroki kąt.
Jakub napisał(a):
W górach powiększenie X50 to aż cieżko sobie wyobrazic co może zdziałać ( obstawiam że możnaby z Zakopanego policzyc ludzi na Giewoncie a na cyfrowym 200 to i na Świnicy
No i poza tym, że ich policzyłeś to co? Takie zdjęcia mogą się jedynie przydać, jeżeli założyłeś się z kumplem, że gość który tam stoi jest np. niebieskich spodniach.
Jakub napisał(a):
Ostatnio na rynku pojawił się bardzo ciekawy model Fujifilm HS 50 - czas otwarcia migawki 0.05s, wygląd kosmiczny super manualny obiektyw do 185mm i wyświetlacz 920 tys podobnie wizjer puntów ( szkoda ze nie optyczny jedynie) . jedyna wada to chyba waga niestety koło 0.8 kg niemniej wydaje się że to najlepszy model ze stajni Fujifilm. Co i rusz wypuszcza ta firma coś nowego na rynek -niedawno był Fuji SL 1000 z obiektywem 215mm w cenie już niewiele powyżej 1400 zł (!) . nie mam jednak wyrobionego zdania o tej firmie. Ma ktoś jakieś doświadczenia, jest ktoś zadowolony z aparatu tej firmy np. HS20,25,30,35? zadziwia ilość premier . Co do pięcdziesiątki to tylko szkoda że cena 2200 ale widać że i tak to powazna konkurencja dla Sony i Canona.
Moja podnieta ultrazoomami zakończyła się na modelu Fuji HS10. Na cholerę mi zoom x-pierdylion skoro obiektyw masakruje zdjęcie, szumy są tak duże, że soft aparatu stosując agresywne odszumianie "dobija rannego". Jedyna pozytywna rzecz, która trochę ratuje zdjęcia to możliwość zapisu w RAW.
Ostatnio zakupiłem Sony SLT-A37 za mniejsze pieniądze (1599 zł) niż owego HS10, co prawda słoik tylko 18-55, ale z moich podróży okazało się, że sporadycznie używałem większego zoomu. Jakość zdjęć - przepaść. Wymiary - bardzo podobne, jest nawet lżejszy. Nikt mnie nie przekona, że matryca mniejsza od paznokcia małego palca zarejestruje zdjęcie porównywalne jakością do matrycy APS-C.