Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pt gru 20, 2024 1:48 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: G.T.N.Z.
PostNapisane: Śr lut 27, 2013 4:29 pm 
Uzależniony ;-)

Granią Niżnych Tatr prowadzi, znakowany na czerwono, fragment Szlaku Bohaterów SNP , europejskiego długodystansowego szlaku E8.
Właśnie z tym odcinkiem, Telgart (881 m. n.p.m.) -> Donovaly(960 m. n.p.m.) postanowiliśmy się zmierzyć wraz z Roncem na przełomie roku.

Dystans jaki mieliśmy do pokonania to około 99,5 km, w górę ~ 5390 m, natomiast w dół ~ 5300 m.

Obrazek

Dzień pierwszy (Telgart - Kráľova hoľa)

Obrazek

Startujemy po ciemniaku z Rajczy. Do Telgartu, wioski w południowo-wschodniej części Słowacji, w której to zaczyna się nasza przygoda z granią, docieramy przez Skalité-Serafínov, Žiline, Poprad-Tatry około 11:20. Bogatsi o doświadczenia Ronca z dwóch poprzednich nieudanych prób - zamiast niespecjalnie ciekawym szlakiem czerwonym, wiodącym pod wyciągami - decydujemy się ruszyć szlakiem zielonym przez Kralovą Skałe. Początkowo szlak jak szlak - kapusta, śnieg i las. Z każdym pokonanym metrem, śniegu przybywa, a oznakowanie coraz gorsze. Parokrotnie gubimy szlak, odnajdujemy, by zgubić na dobre. Brodzimy w śniegu po uda, Ronc zakłada rakiety, ja bez nich męczę się niemiłosiernie. Przed nami staje młody, gęsty, nie do pokonania las. Decydujemy się na wycof, jako że pora coraz późniejsza rezygnujemy z wejścia na Kralovą Skałę, trawersujemy ją z lewej leśnym duktem. Po dłuższej chwili zza zbocza wyłania się nasz dzisiejszy cel wędrówki

Obrazek

Spory kawał drogi jeszcze przed nami, a słońce coraz bardziej chyli się ku zachodowi

Obrazek

Nie udało się jej nam co prawda zdobyć, ale dzięki temu mamy możliwość uchwycenia Kralovej Skały w niezwykle prezentującym się, blasku zachodzącego słońca

Obrazek

Napawamy się widokiem, robimy kilka zdjęć i ruszamy dalej. Cel w dalszym ciągu bardzo odległy, zwłaszcza, że trawers dłuży się niesamowicie. Okazuje się, że dukt wyprowadza nas aż w pobliże przełęczy Predne Sedlo oraz wąskiej szutrowo-asfaltowej drogi prowadzącej ze wsi Sumiac do stacji przekaźnikowej TV na Kralovej Holi, mówiąc po imieniu, zrobiliśmy ładne kółko. Drogą tą idziemy aż do Sedla Snehova Jama. Tu decydujemy się na powrót na szlak zielony(wcześniej zgubiony), by jeszcze bardziej nie nadkładać drogi żmudnymi serpentynami. Walcząc z chłodem i wiatrem około 18:20 docieramy do stacji. Termometr wskazuje na -8 °C przy przenikliwym wietrze, czym prędzej ładujemy się do przedsionka stacji. Ku naszej uciesze jest pusty, ogrzany, cały dla nas. Po wszelkiej maści rytuałach związanych z przebieraniem, suszeniem, gotowaniem, ustaleniami na kolejne dni etc.. kładziemy się spać.

Zainteresowanych dalszym ciągiem odsyłam tutaj -> Pionowe Myśli

Ostatnio edytowano Wt mar 10, 2015 10:05 pm przez Mroczny, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: G.T.N.Z.
PostNapisane: Śr lut 27, 2013 4:37 pm 
Przypadek beznadziejny

Fajny projekt! należą się wielkie oklaski za realizację!
A Roncowi, że zadowolił się skromnymi śniadankami. Mógł Cię zjeść - a oszczędził! brawo! ;)

Alpy Julijskie www.gavagai.ngt.pl

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 5:38 pm 
Uzależniony ;-)

Fajna relacja i fajna trasa :D !
Trasę znam, przeszłam kilka lat temu, raz w czerwcu oraz raz we wrześniu, w tym schodząc przez świetną, ale mało odwiedzaną górę -Velky Bok.
Ech, w Niżne najwyższy czas wrócić ... :wink:

ps. a, ja startowałam trochę z innej strony, zdaje się ze Spiskiej Nowej Wsi.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 5:59 pm 
Stracony

Nie byłem jeszcze w Niżnych. Ostatnio czytałem przewodnik po tym nowym dla mnie terenie.
Szczerze podziwiam, że zrobiliście taki kawał drogi w zimowych warunkach. Odcinki, kiedy się zapadałeś musiały być naprawdę deprymujące. Zazdroszczę tych kilometrów z zimowymi widokami na Tatry i inne góry. Super relacja i jeszcze lepsza wyprawa.

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 8:32 pm 
Kombatant

Rewelacja, od dawna chodzi mi ta graniówka po głowie :)

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 9:42 pm 
Stracony

graty za wytrwałość :). Piękna trasa. Już jakiś czas temu urodził się plan przejścia tej grani ale raczej na dwa razy. Mieliście świetne widoki :D

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 11:57 pm 
Stracony

Karlova Hola w zimie :D
Zajebisty cel, ten przedsionek pamiętam, dotarłem tam jakoś z 10 lat temu, byliśmy zziębnięci, zmęczeni, zbliżała się noc.
Najpierw znalazłem ten przedsionek, a potem ogromny wypełniony jak dla plutonu gar z ciepłą herbatą :D .

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 10:50 am 
Uzależniony ;-)

Świetne zdjęcia i pyszna wycieczka. Wcześniej nie miałem pojęcia o istnieniu takiego szlaku gdyż zwyczajnie Niżnymi jeszcze nie zdążyłem się zainteresować :oops: . Dzięki :!:

PIJ ZANIM POCZUJESZ PRAGNIENIE !

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 1:30 pm 
Kombatant

Kralova Skała w promieniach zachodzącego słońca.... Widok wart niejednego grzechu :!:
Podobnie jak zachód uwieczniony na fotkach dnia szóstego ;)

Gratulacje za fajny i oryginalny plan :!: :)

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 5:52 pm 
Uzależniony ;-)

Super granióweczka. Zdjęcia wymiatają . Gratki za ciekawy pomysł. :)

PostNapisane: Cz lut 28, 2013 6:00 pm 
Stracony

oryginalne i ciekawe

PostNapisane: So mar 02, 2013 8:46 pm 
Stracony

KOT

http://summitate.wordpress.com/

PostNapisane: Śr mar 06, 2013 12:23 pm 
Uzależniony ;-)

Zombi napisał(a):
Fajny projekt! należą się wielkie oklaski za realizację!
A Roncowi, że zadowolił się skromnymi śniadankami. Mógł Cię zjeść - a oszczędził! brawo!

Ronc miał w plecaku jeszcze żarcia na miesiąc, skąpił po prostu - znasz go przecież :mrgreen:

Zombi napisał(a):
Trasę znam, przeszłam kilka lat temu, raz w czerwcu oraz raz we wrześniu, w tym schodząc przez świetną, ale mało odwiedzaną górę -Velky Bok.

Zgadzam się, nie znajdują się w grani a są bardzo interesujące m.in.: Veľký bok, Skalka, Salatín... ale to musi trochę wody w rzekach upłynąć :)

Krabul napisał(a):
Nie byłem jeszcze w Niżnych. Ostatnio czytałem przewodnik po tym nowym dla mnie terenie.
Szczerze podziwiam, że zrobiliście taki kawał drogi w zimowych warunkach. Odcinki, kiedy się zapadałeś musiały być naprawdę deprymujące. Zazdroszczę tych kilometrów z zimowymi widokami na Tatry i inne góry. Super relacja i jeszcze lepsza wyprawa.

To było drugie moje podejście do Niżnych, licząc wejście żółtym szlakiem z Myta pod Dumbierom do Stefanki (tak na marginesie, nawet największemu wrogowi, bym tego szlaku nie polecił).

W zeszłym roku nie udało się nam zgrać terminów, w tym roku się bardziej postaraliśmy.
Faktycznie bite sześć dni mieć po prawym boku Tatry... rzadkość.

Najgorzej było na podejścia pod Kralovą Skałę, gdy zgubiliśmy szlak, no i na wspomnianym w relacji odcinku Ramza - Certovica. Z szafą na plecach + namiot, masakara.

Biaxident napisał(a):
Rewelacja, od dawna chodzi mi ta graniówka po głowie

Dzięki i polecam, zwłaszcza zimą ;)

zephyr napisał(a):
graty za wytrwałość . Piękna trasa. Już jakiś czas temu urodził się plan przejścia tej grani ale raczej na dwa razy. Mieliście świetne widoki

Dzięki, bez wytrwałości za wiele myśmy nie podziałali. Właśnie za pierwszą - 2 lata temu - próbą był plan zrobić połówkę "Dumbier - Donovaly". Atak zimy w listopadzie wtedy nie pozwolił, teraz było lepiej :)

grubyilysy napisał(a):
Karlova Hola w zimie
Zajebisty cel, ten przedsionek pamiętam, dotarłem tam jakoś z 10 lat temu, byliśmy zziębnięci, zmęczeni, zbliżała się noc.
Najpierw znalazłem ten przedsionek, a potem ogromny wypełniony jak dla plutonu gar z ciepłą herbatą .

Zziębnięcie, zmęczenie - skąd to znam, przedsionek na zimę jest genialny!
Ronc 2 lata wcześniej natknął się tam na gar gulaszu :mrgreen:

Yanoosh napisał(a):
Świetne zdjęcia i pyszna wycieczka. Wcześniej nie miałem pojęcia o istnieniu takiego szlaku gdyż zwyczajnie Niżnymi jeszcze nie zdążyłem się zainteresować . Dzięki

No problem, mnie z uwagi na położenie często cięgnie w kierunku SK.

kaarcia84 napisał(a):
Kralova Skała w promieniach zachodzącego słońca.... Widok wart niejednego grzechu
Podobnie jak zachód uwieczniony na fotkach dnia szóstego
Gratulacje za fajny i oryginalny plan

Ten zachód na Kralovej Skale byśmy... minęli, gdybym nie odwrócił się za siebie, z myślą "gdzie u licha jest ten ronc?!" :lol:

mobiline napisał(a):
uper granióweczka. Zdjęcia wymiatają . Gratki za ciekawy pomysł.

prof.Kiełbasa napisał(a):
oryginalne i ciekawe

kefir napisał(a):
KOT
:mrgreen:
Dzięki za dobre słowo ludziska :D

Strefa czasowa: UTC + 1