Vaako napisał(a):
Ten czas ma być dla mojego syna nie dla mnie. Nie interesują mnie trudne i wyczerpujące szlaki, które jakieś dziecko dało radę.
Ciężko mi planować pobyt w miejscu gdzie nigdy nie byłem dlatego Was proszę o radę.
Takich tematów było już kilka, przejrzyj forum.
Vaako napisał(a):
Miejsca o których myślę:
1. Będę chciał zobaczyć MOKO. Pewnie pójdziemy asfaltem ponieważ z tego co doczytałem inne drogi są długie i dość trudne.
Czy coś jeszcze można zobaczyć w pobliżu MOKA? Tak aby 5 latek dał radę? Wytrzymuje tak z 4-5 godzin chodzenia czyli z przerwami liczę max 7-8h na dany dzień (nie chcę go męczyć).
Obejście dokokoła Morskiego Oka i spacer na Czarny Staw.
Ewentualnie dojście "ceprostradą" do Dolinki za Mnichem.
Inna sprawa że zanudzi się na amen już na dojściu asfaltem nad jezioro.
Aby uniknąć zanudzenia i marudzenia można rozważyć dojazd furką do Włosienicy (w górę 40 zł, w dół 30 zł) i dopiero potem spacer.
Vaako napisał(a):
2. Kasprowy (wjazd kolejką). Gdzie pójść dalej żeby było bezpiecznie?
Do Gąsienicowej.
Gdybyś Ty nie był początkujący podałabym inne propozycje, ale ja zawsze mam zasadę taką że
z dzieckiem należy iść tylko tam, gdzie rodzic się czuje absolutnie pewnie.
Vaako napisał(a):
3. Może jaskinie w Kościeliskiej?
To jest dobry pomysł, na pewno będzie się podobać.
Zwłaszcza Mylna gdzie chodzi się z latarką.
Trzeba mieć dwie sprawne latarki.
Poza tym - Wąwóz Kraków i Smocza Jama. Tam jest kawałek drabinki i łańcucha, można młodego "wypróbować".
Vaako napisał(a):
4. doliny: Kościeliska, Chochołowska, Hala Kondratowa, Dolina Gąsienicowa.
Jak najbardziej, oprócz tego:
-
Nosal (ale broń Boże nie puszczać młodego samodzielnie, są tam wysokie ściany skalne, ale ścieżka jest bezpieczna)
-
Kopieniec Wielki-
Gęsia Szyja (jak Nosal - są skalne ścianki, więc młodego trzeba mieć cały czas przy sobie) Na Polanie Rusinowej są owieczki co na pewno wzbudzi zainteresowanie.
-
Ścieżka nad Reglami (najlepiej podzielić na 2 odcinki) wraz z wejściem na Sarnią Skałę.
Vaako napisał(a):
Czy jest jakieś miejsce gdzie mógłbym sprawdzić jak na łańcychach da radę? Myślę o Giewoncie.
Łańcuchy są w Wąwozie Kraków, ale ekspozycja na Giewoncie jest z wąwozem nieporównywalna.
Jeżeli nie znasz trasy i sam jesteś początkujący to ja bym sobie Giewont zdecydowanie darowała.
Vaako napisał(a):
Jeszcze jedno jakiej pogody spodziewać się w połowie czerwca?
Zapytaj wróżki - w obecnej sytuacji nikt nie wie.
B.