Ave. W tą sobotę miałem wycieczkę w historię
Odwiedziłem ponownie Wrota ( moje pierwsze ustrojstwo w Tatrach powyżej 2000 mnp ) oraz Czarny Staw pod Rysami ( miejsce pierwszej w życiu wycieczki tatrzańskiej, LO w 1990 roku ; potem miałem miałem przerwe do 2001 roku ). Łzy wzruszenia, nostalgia, zaduma , itp
Choć plan był trochę inny.
Umówiliśmy się z Anią na PKS - ie żywieckim. Autobus z Warszawy do Zakopanego, u nas o 2.50. Przyjechał o 4.10 ( wypadek w okolicach Częstochowy ). Więc już obsuwa w czasie. Docieramy, wita nas ekipa powitalna - AniaKamzik, Ataman i Don. AsiaJ pilnuje kwatery
No i ruszamy busem do Palenicy. Z Moka ekipa kieruje się w stronę Dolinki za Mnichem. I tam tragedia. Z powodów zdrowotnych nie mogę towarzyszyć ekipie w drodze na Cubryne. Nie chcę im zawalić drogi. Scena pożegnania
Po 20 minutowym podziwianiu Rys, Mięguszy, Mnichów i innych ustrojstw podnosze swe zwłoki i ruszam na Wrota. Pogoda piękna, sucho ( Staw Stasica znów suchy ), widoki rewelacja. Na Wrotach spory ruch, od Słowacji przemytnicy donoszą dobra materialne
Podchodzę troszke w góre na grań w kierunku Szpiglasa. Widok na Mnicha i słowackie giganty wspaniały. Staczam się w dół. Poczuwszy wspólnote duchową z ekipą cubryńską zbaczam minimalnie z głównej dróżki, i przenosi mnie w okolice Mnichowych Stawków. Podziwiam piękne , malutkie stawki i Mnicha z bliska. Wracam na rozstaj dróg. Tam leżakuje. W pewnym momencie mija mnie kolega Giaur z ładną niewiastą - oboje z Forum 321. Rozpoznałem towarzysza po koszulce forumowej, a potem w Moku potwierdzili to zdobywcy Cubryny. Pozdrawiam.
Zszedłem do Moka, a potem skierowałem się nad Czarny. Rewia mody i języków obcych. Widok na Rysy wspaniały. Wracam do schroniska i czekam na ekipe. Wracamy do Palenicy w pięknych ciemnościach. Miś się ukrywał , ale za to Asia nawiązała kontakt z lisem. Powrót do Żywca w niedziele. Fotki za moment. Ave
P.s. W trakcie sierpniowego pobytu odwiedziliśmy z Anią Doline za Bramką, Doline Małej Łąki + Wielką Polane. Ja potem wszedłem w Organy
. Następnie Dolinę Pięciu Stawów , Szpiglas i zejście do Morskiego. Kolejny dzień to Przysłop Miętusi, Hawiarska Droga, Kobylarz, Wielka Turnia, Małołączniak, Kopa, Goryczkowe Czuby ( pyszny grad ), Kasprowy i zejście szlakiem pod kolejką. Potem brałem udział w trzy dniowym oblężeniu schroniska przy Zielonym Stawie Kieżmarskim. Jak również w zdobyciu Wisniovego Stitu. W wydarzeniach tych brały również udział następujące postacie: Ataman, Asia, k- c 19, Pati K, Piomic, Robert 18, Tuniek oraz kolega Jarek ( na razie spoza Forum
).