Sewertes napisał(a):
Właśnie szykuję buty na odsprzedaż. Kupiłem je na "zimowe Tatry". Okazały się odrobinę za małe. Buty to Meindl Air Revolution 4.1 (
https://meindl.pl/p/air-revolution-41 ).
Nie mam pieniędzy i miejsca na zbyt wiele butów, więc musiały być na prawdziwą zimę, jak i na coś takiego, jak jest teraz, czyli plucha i kilka stopni na plusie w dolinach i metr śniegu na szczycie. Te buty są względnie lekkie, podeszwa jest odrobinę elastyczna, ale pod raki półautomatyczne.
Termika to trudna sprawa. Te Meindle nie są jakoś specjalnie ocieplone i mnie przy ok. -10 stopni nie marzła w nich stopa - ale ja tak mam. Żonie przy ciepłych butach z kożuszkiem i grubych skarpetach stopa i tak marznie. Więc radzę pod tym kątem oceniać buty na podstawie własnych doświadczeń.
Ten gąbkowy język daje radę, a stopa nawet przy ciepłej, deszczowej pogodzie (jakieś 10 stopni) i szybkim marszu była sucha, a mi niewiele trzeba, by się spocić.
Gdybyś był zainteresowany, to chętnie odsprzedam. Rozmiar to 44,5, ale to takie bardziej 44, jak nie 43 2/3. Używane w sumie około 2-3 tygodnie, bez wyraźnych śladów wizualnych ani zapachowych.
Dzięki za propozycję, ale mój rozmiar to 42-42,5.
lxix napisał(a):
adamlap napisał(a):
Szukam butów na zimowe Tatry, przystosowanych do raków półautomatycznych. Cele wędrówek w stylu Czerwonych Wierchów i szczytów Tatr zachodnich, chociaż pewnie pojawią się też ambitniejsze cele. Wybrałem kilka modeli:
- Scarpa Ribelle HD - jedyne które miałem okazje obejrzeć, wydają mi się trochę za sztywne, ale może po prostu trzeba się do nich przyzwyczaić po przejściu z butów typu LS TX5
- La Sportiva Aequilibrium LT GTX - podobno mniej sztywna podeszwa jak w Scarpach, ale jedni piszą, że to buty na lato, inni że na zimę (fora zagraniczne), więc nie wiem jak sprawdziły by się pod kątem termiki,
- La Sportiva Trango Tech Leather GTX - według internetu najmniej sztywne z wymienionych par, ale ciągle nadające się pod półautomaty, opinie podobne jak w poprzednich
Czy ktoś miał do czynienia z tymi butami i może napisać coś więcej, szczególnie o ich termice pod kątem zimowych Tatr ?
Pod półautomaty but musi być dość sztywny. A LS TX5 to chyba nawet pod koszyki nie jest zalecany. Także nie ma co porównywać.
Osobiście z tej trójki to bym wybrał w pierwszej kolejności Scarpy, kolejny wybór to Trango i na końcu Aequilibrium.
ps. Ze Scarpy mogę polecić model Zodiac Tech.
Dzięki za odpowiedź. O TX5 napisałem tylko dla przybliżenia do czego porównywałem twardość buta, jak widać zupełnie inna kategoria. Pomyślę nad Zodiac Tech, podejrzewam, że wszystkie te buty przy odpowiedniej skarpecie z meryno termicznie dadzą radę. Poczekam jeszcze, może jest ktoś kto używa wymienionych modeli, ale zaczynam coraz bardziej skłaniać się do Scarpa Ribelle, sztywność podeszwy to też kwestia przyzwyczajenia, a na śniegu jednak mniej się to odczuwa.