Korona Tatr to lista 76 szczytów ( w linku lista 75 bez Popradzkiej Kopy)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_naj ... 3%B3w_TatrKażdy z nich to jakaś historia ,fajnie spędzony czas w towarzystwie ciekawych ludzi,kapitalne widoki czy gęste kosodrzewiny.
Tak naprawdę zbieranie przyszło jeszcze zanim wiedziałem co to takiego ,a gdy zostało mi niewiele szczytów lampka się włączyła i tzreba było temat zakończyć. Oczywiście sporo z tej listy jest delikatnie mówiąc nie poprawna politycznie,dlatego o nich się nie bedę rozpisywał ani wrzucał zdjęć.
Pierwszy był Nosal gdzieś w 1985 z rodzicami- dlatego to jest pierwszy szczyt z KT, a oni są pierwszymi partnerami górskimi
Po latach wchodzę tam ze swoją córką
W 2006 coś tam chodziłem po Giewoncie ,Czerwonych i Wołowcach.
Rok póżniej przyszedł czas na Rysy
Mieliśmy mobilizację wypisaną na twarzach
(w starym moku z ŁukaszT)
Na Rysach byłem 7 razy w tym 3 zimą
Jako GEKONY w składzie Marekm, Maniek i potem Kefir odhaczamy w stylu ZTGM kilka szczytów
jak np.
Szatan w moje imieniny 18.10.2008
Lodowy w 2008 gdzie na fotce mamy forumowe stado-gruba banda była
ja ,kiler,luka,rohu,marek,maniek,stachu,golan
Robimy Jordankę co na te czasy było dla mnie przełomem i czymś niesamowitym
Zimowo wchodzimy na Sławkowski 2009
Maniek na różne okazję robił piwa i specjalne etykiety- tak uczcił kolejny szczyt zimą
wchodziliśmy też w dżinsach w różne ciekawe miejsca
weszedliśmy na kowadło -choć na fotce widać moment weszednięcia
wchodzimy tez kilka razy nocą by podziwiać wschód słońca
tu z Jagnięcego
a tu z Krywania
flaga trzepotała też na szczycie Bystrej
braki sprzętowe -tak jak tu hybryda riboków z rakami grivel pozwoliła zdobyć zimą Kozi wierch
nadrabialiśmy piwem tu i tam
Raczkowa Czuba
Rysy w pełnej kulturze
no i oczywiście najwyżej gdzie się da w Tatrach -Gerlach
nie zapominaliśmy o krzakach tutaj Jaworzyna Bielska
Holica Huciańska
były też długie wyrypy
Grań Hrubego
i oczywiście Główna Grań Tatr Zachodnich -tam padło sporo szczytów w KT
chodziłem głównie dla widoków
ale widoki i piwo to najlepsze połączenie
spotkałem też kilka ciekawych osób
przeklinającą siarczyście dwukrotną złotą medalistkę olimpujską na Ganku
Pierwszego zimowego zdobywcę G1 na MSW
Po Nosalu z Michałem mamy okazję spotkać tego co wyprzedził Kukuczkę
Nieodżałowanego mojego tatrzańskiego Guru ,którego podejście do Tatr mnie od zawsze kształtowało
oraz Zbyszka -dwukrotnego zdobywcę głównej nagrody tatrzańskiej w MA na forum
w sierpniu tamtego roku taką piękną panoramą z Kołowego Szczytu zakończyłem zdobywanie Korony Tatr 76
Teraz czas na zimową KT76 pierwszym jej zdobywcą jest (myślę ze na 100% nie znajdzie się nikt inny) Grzegorz Folta ,który nakręcił mnie na to by iść w Jego ślady... tak więc mam 22 sztuki ( te wyższe) zaczynam zbierać !!
dziękuję dla wszystkich z którymi byłem w górach na szczycie z KT a z tego forum jest to sporo ludzi.
kolejność przypadkowa,jeśli kogoś pominąłem to przepraszam
kiler,madnes,tatafilipa,explorer,krabul,krank,kefir,golan,rohu,luka,stan,gruby,lixix,fanatyk,raffi79,drhouse,marekm,maniek,łukaszt,mateusz,sch,arek,rafał,puchaty,bodzio,zolfik,kriss,lenka,mama i tata,ewelina