dresik napisał(a):
Hmn gdzieś już to widziałem, tylko nie pamiętam gdzie

A ja myslałem, że w okolice Poznania to mozna tylko na grzyby jezdzić
Są tu dość spore wzgórza, na których są ciekawe punkty widokowe.
Widoczna wyżej wieża widokowa w Szreniawie to nie jedyna taka wieża w naszej okolicy, powstają nowe obiekty umożliwające turystom podziwianie widoków. Jeszcze w maju mieliśmy okazję obejrzeć zaczątek dość dużej budowy na szczycie Dziewiczej Góry i utwalić to na fotografii. Zobacz fotkę:
Więcej w artykule z kwietnia br. pt.
Górę Dziewiczą zwieńczy 40-metrowa wieża=>:
http://lasypolskie.pl/modules.php?name= ... le&sid=637
Panorama z położonego na wysokości 40 m tarasu widokowego będzie zapewne imponująca, skoro z odległej o ok. 2 km, ustawionej nieco niżej n.p.m. niewysokiej drewnianej wieży, roztaczają się przepiękne widoki na porośnięte lasami wzgórza Puszczy Zielonki i Moraską Górę, położoną na przeciwległej stronie przełomowej Doliny Warty. Zobacz ponizej
Jako ciekawostkę dodam, że z naszej inicjatywy w dniu 14 września 2002 roku o godz. 12:00, spotkali się na na szczycie Dziewiczej Góry dla uczczenia Międzynarodowego Roku Gór działacze poznańskich klubów górskich i liczne grono turystów i sympatyków gór.
Zgromadziło się tam blisko 100 osób, którzy wpisali się na listę rekordów Księgi Guinessa w kategorii jednoczesnego pobytu na wycieczce górskiej.
a teraz stopniowo wieża pnie się w górę
i aktuanie widać ją jak wystaje z lasu na wierzchołku Dziewiczej Góry