Zaczął się nowy tydzień a pogoda? No to kolejna wycieczka krajoznawcza. Tym razem Spiska Nowa Wieś. Trasa Smokowiec-TŁ-Studeny Potok-Spiska Nowa Wieś-Poprad-Smokowiec. Tym razem nie "rychlik" a "osobny vlak". W SNW jest kościół z najwyższą wieżą na Słowacji, ale foto nie będzie bo nie umiem go wstawić
. Pierwsze kroki do informacji turystycznej po mapkę i
We wtorek ma być lepiej, to kierunek Dolina Staroleśna
kolory jesienne dominują
i robi się coraz ładniej
a przy Zbójnickim Korycisku stadko kozic
chmury napływały, ale nie miałam żadnych większych planów a więc powrót tak jak przyszłam.
I to było moje ostatnie wejście na szlak. We środę pojechałam do Kieżmarku, w którym byłam wiele razy, więc zdjęć za wiele nie robiłam. Jedyne co mi wpadło w oko
No i mamy czwartek 8 października, w górach nędza a więc na koniec ostatnia wycieczka krajoznawcza do Koszyc. Miasto ma przepiękną starówkę. W przyszłym roku pojadę tam jeszcze raz. W informacji musiałam kupić mapkę za 1 euro(
) i najpierw weszłam na wieżę widokową największej Katedry na Słowacji. Wejście 1,5 euro ale tu akurat mogłabym dać więcej
Panorama z niej rozległa
A tu widać śpiewające fontanny
Ale jak zeszłam z wieży to oprócz wody w fontannach zaczęło podać
A więc poszłam tutaj
I dlatego zwiedzałam kraj pociągiem, bo w każdym mieście była degustacja miejscowej kuchni
I na koniec jeszcze takie wejście ale zamknięte.
W piątek nabierałam sił do podróży (cały dzień mżyło), a sobotę powrót do domu. Zawsze przekraczam granicę w Jurgowie bo jest pusto. A tym razem niespodzianka. Zapomniałam, że w soboty w Nowym Targu jest "impreza" na którą przyjeżdżają również Słowacy. Tak więc dodałam 1 godzinę i późnym popołudnie byłam w swoim domu.
Wyjazd uważam za bardzo udany i następna moja wizyta w Tatrach i nie tylko, dopiero w czerwcu przyszłego roku
Dziękuję Wszystkim, którym chciało się przeczytać to co napisałam.
ps.
Jestem tu nowa, ale w Tatrach już nie. Byłam na Jagnięcym, Sławkowskim, Małej Wysokiej, Rysach (1 raz bo ten się nie liczy
), Koprowym Wierchu i Krywaniu i na dwóch innych
.Na jednym jest "kopczyk" ale ogromny a na drugim krzyż ale mniejszy niż na Giewoncie i na dodatek przywiązany linami co by go złomiarze nie ukradli
. Prawda to czy fałsz? Można sprawdzić na pw
No i jeszcze Rohatka, Czerwona Ławka, Bystra Ławka (2 razy i na letnio i na zimowo) PG i Lodowa Przełęcz.