Wolf_II napisał(a):
Jaką granice masz na myśli?
Porozumienie o układzie Schengen zawarto w m. Schengen w Luksemburgu w dniu: 14.06.1985r.
To porozumienie znosi kontrolę osób przekraczających granicę między państwami członkowskimi układu, a w zamian za to wzmacnia współpracę w zakresie bezpieczeństwa i polityki azylowej.
Strefa Schengen jest obszarem na którym zagwarantowano swobodę przemieszczania się osób. Państwa które przyjęły takie rozwiązania zniosły kontrolę na granicach wewnętrznych jednocześnie ustanawiając granicę zewnętrzną strefy. Obszar ten składa się z terytoriów państw europejskich , które ściśle stosują określone zasady reżimu Schengen dotyczące m.in. Ochrony granicy zewnętrznej, ochrony danych osobowych, współpracy pomiędzy służbami policyjnymi państw – sygnatariuszy, wydawania wiz cudzoziemcom, ekstradycji jak również działania Systemu informacyjnego Schengen (SIS).
Z dniem przystąpienia Polski do strefy Schengen zniesione zostały kontrole w przejściach granicznych usytuowanych na granicach z Republiką Federalną Niemiec, Republiką Czeską, Republiką Słowacką oraz Republiką Litewską. Kontrole nie są również prowadzone wobec pasażerów lotów wewnętrznych oraz względem osób podróżujących regularnymi połączeniami promowymi, które są prowadzone z Polski do innych państw strefy Schengen. Przekraczanie granic wewnętrznych odbywać się może w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie bez względu na posiadane obywatelstwo (ograniczenia w tym zakresie mogą wystąpić jednanie w obszarach prawnie chronionych z uwagi na występujące tam walory środowiskowe, np. parki narodowe). Mimo braku kontroli, wszystkie osoby przekraczające granice (zarówno obywatele państw trzecich jak i ob. UE) zobowiązane są do posiadania dokumentów uprawniających do przekroczenia granicy, tj. odpowiednio: ważnego paszportu, dowodu osobistego, dokumentu podróży, jednolitej wizy Schengen, wizy krajowej, tytułu pobytowego.
Kontrola tożsamości pomimo, że nie jest przeprowadzana na granicach, może być dokonana na zasadach wyrywkowych, na terenie całego obszaru Schengen. Uprawnione służby mogą w dowolnym miejscu skontrolować dokumenty oraz sprawdzić samochód (np. w poszukiwaniu narkotyków, przedmiotów zabytkowych, broni i amunicji).
W przypadku braku wymaganych dokumentów osoby kontrolowane mogą być zmuszone do przerwania podróży, zawrócone do kraju bądź doprowadzone na posterunek policji w celu ustalenia tożsamości.
Prawo jazdy, legitymacja szkolna czy studencka, zaświadczenie o złożeniu wniosków wydanie paszportu lub dowodu osobistego, świadectwo urodzenia nie są dokumentami potwierdzającymi tożsamość i obywatelstwo.
Wielka Brytania i Irlandia mimo, że należą do UE nie stosują w pełni przepisów Schengen, dlatego granice tych państw w dalszym ciągu można przekraczać tylko w przejściach granicznych, gdzie prowadzone są kontrole graniczne przedstawiając do kontroli granicznej ważny dowód osobisty lub paszport.
Należy jednak podkreślić, że zaprzestanie dokonywania kontroli granicznej nie jest jednoznaczne ze zniesieniem granic. Granica państwa Rzeczypospolitej Polskiej istnieje nadal, jej przebieg jest określony stosownymi umowami międzynarodowymi, które nadal pozostają w mocy, a Rzeczpospolita Polska nadal sprawuje zwierzchnictwo nad swoim terytorium zgodnie z przepisami ustawy z dnia 12 października 1990 r. o ochronie granicy państwowej.
Należy wiedzieć, że w celu zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa wewnętrznego strony układu z Schengen uzgodniły podjęcie specjalnych działań kompensujących zniesienie kontroli na ich granicach wewnętrznych. Realizując przyjęte uzgodnienia, Straż Graniczna prowadzi takie działania w trybie bieżącym. Polegają one między innymi na wzmocnieniu i zintensyfikowaniu kontroli granicznej na granicach zewnętrznych (w Polsce są to odcinki granic z Federacją Rosyjską, Białorusią i Ukrainą oraz granice morskie i lotnicze), między innymi poprzez wprowadzenie jednolitych zasad dotyczących:
wjazdu obywateli państw trzecich na terytorium państw strefy Schengen;
udzielania jednolitych wiz Schengen, odpowiednio zabezpieczonych przed sfałszowaniem;
jednolitych procedur odmowy wjazdu na granicy;
wspólnych pieczęci wjazdu i wyjazdu;
ujednoliconych procedur rozpatrywania wniosków o status uchodźcy.
Ważnym elementem działań kompensacyjnych, niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa wewnętrznego wszystkich państw obszaru Schengen, jest zintensyfikowanie różnych form kontroli policyjnych na terytoriach tych państw. Zakres i rodzaj tych kontroli w poszczególnych państwach członkowskich Schengen regulowany jest na mocy przepisów prawa krajowego.
Kontrole te, chociaż nie są związane z przekraczaniem granicy, mogą obejmować m.in. kontrolę ruchu drogowego, transportu drogowego, transportu odpadów, szkodliwych substancji chemicznych, materiałów jądrowych i promieniotwórczych, broni i amunicji, materiałów wybuchowych, środków odurzających i substancji psychotropowych, ale także kontrolę legalności pobytu (w tym legitymowanie osób).
Granicę polsko-słowacką na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego można przekraczać wyłącznie w miejscach, gdzie stykają się szlaki turystyczne obu parków. Należy pamiętać, że od 1 listopada do 15 czerwca w słowackiej części Tatr szlaki, z wyjątkiem tych prowadzących do schronisk, są zamykane. Wtedy przekraczanie granicy jest zakazane. Aktualnie do bezpośredniego przejścia służą: z, Grześ, Raczkowa i Sucha Przełęcz koło Kasprowego Wierchu, jak również wierzchołek Rysów.
Info: StrażGraniczna.
Jak pisałem ten temat już przerabiałem trzykrotnie. Rozmawiałem z SG w Zakopanym. Zniesione zostały kontrole na granicach ale na terenie Parków Narodowych nie wolno przekraczać granicy gdzie popadanie. Skoro tak to czemu no-stop SG jeździ do Morskiego Oka i widziałem ich jak w okolicach Czub Roztockich obserwują Dolinę Białki.
Na terenie parku jest to wsio czy są to przepisy Schengen czy Parku bo nie wolno tego robić dreptamy gdzie popadnie bo jesteśmy w Schengen. Uwierz SG nie będzie to obchodziło jak Cię trzepną tam gdzie nie powinieneś być na terenie Parku. Miałem przyjemność spotkać się z SG Słowacji schodząc z Mięgusza. Oj grubo musiałem się tłumaczyć co ja tutaj robie a byłem w Schengen