Mam pytanie:
Nie wiem czy to dobry wątek, tym niemniej
w zeszłym roku (koniec lipca) wchodziłem z dziewczyną na Rysy od strony słowackiej, całkiem sprawnie nam to szło (szybciej niż na czasach przejść z mapy, przy robieniu dużej ilości zdjęć i co chwilę stop na zdjęcie... moja dziewczyna oczywiście), generalnie szlak w naszym odczuciu był łatwy (łańcuchy niestraszne, ekspozycja jest moim zdaniem mała), na co pewnie złożyła się również pogoda (ładnie, słonecznie, nie za gorąco),
nieciekawy dla nas był tylko ostatni odcinek pod górę tuż przed szczytem (jeśli dobrze pamiętam 30-40 metrów),
w tym miejscu szlak jest dziwnie "wyślizgany" i nie do końca dobrze oznaczony, wychodzony, nieprzyjemny, trochę to przypominało miniwspinaczkę,
coś takiego
http://www.panoramio.com/photo/47849110a z powrotem naprawdę byliśmy skupieni i szliśmy ten odcinek bardzo ostrożnie (bynajmniej nie w klapeczkach tylko dobre górskie buty). Nie do końca rozumiem opisy szlaków, bo np. Szpiglasowa która jest podobnym szlakiem (chodzi o jej ostatni odcinek) jeśli chodzi o opisywaną trudność (oczywiście z DPS na, bo z Moka to prawdziwa ceprostrada) to dla nas był barszcz z mlekiem choć jest bardziej stromo, w porównaniu z końcowym odcinkiem wejścia na Rysy. Zaskoczyło mnie to trochę, a chcemy pochodzić po szlakach na których jeszcze nie byliśmy i czytamy dokładnie opisy wszystkich szlaków przed wycieczką ze szczególnym uwzględnieniem trudności technicznej.
Mamy ze sobą:
Szpiglasową, Rysy od słowackiej strony, Kondracka Kopa w zimowych warunkach - (31 grudnia
raki) od Doliny Małej Łąki, Bystra Ławka, Czerwone Wierchy,
Proszę o radę:
chodzi o ocenę skali trudności końcowego podejścia na Rysy od strony słowackiej z:
a) Żleb Kulczyńskiego (tylko ten odcinek którym schodzi się idąc z Koziego na Granaty), i w ogóle odcinek Kozi Wierch - Granaty,
aa) podejście żółtym szlakiem na Skrajny Granat i zejście z Zadniego Granatu,
b) Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem (z opisów wydaje się najtrudnijszym odcinkiem)
c) Mała Wysoka na Słowacji, Rohatka, Polski Grzebień
d) Czerwona Ławka,
f) Zawrat od Murowańca,
g) Lodowa Przełęcz ze Słowacji,
h) Świnica przez Liliową Przełęcz
i w Waszym odczuciu ocenę stopnia trudności, po prostu rozsądnie chcemy dozować trudność, z szacunkiem i pokorą dla gór, dzięki z góry za odpowiedź, wyjazd planujemy na 22 lipca 7 dni (dlaczego jeszcze tak dużo czasu