tomek.l napisał(a):
1. Wszystko to cywilizacja, ale łańcuch jest najbardziej ingerującym elementem i według mnie zbędnym w większości przypadków, tabliczki wynikają z istnienia szlaków czyli kompromisu turystyczno/przyrodniczego a ścieżek nie da się zwinąć. Cywilizacji nie da się całkowicie usunąć, ale można ją ograniczyć
dobra jak ingeruje?
konkrety bez ogolnikow, bez lania wody
narazie zobaczylem haslo "ingeruje w przyrode"
jestem scislowcem wiec prosze bez sonetow na ten temat
scisle, zwiezle , najlepiej wypunktowac
a te ulozone sciezki kamien oprzy kamieniu?
widac je z 500m, a moze nawet z mira
to nie jest ingerencja w przyrode?
co latwiej wypatrzyc, co bardziej razi w oczy, sciezka ulozona kamien przy kamieniu jak cegly w domku jednorodzinnym, czy lancuch przymocowany do skaly?
tomek.l napisał(a):
Ja tylko zwracam uwagę. Jak z kimś rozmawiam to lubię wiedzieć z kim. Dlatego jak ktoś bierze udział w jakiejś dyskusji to się powinien podpisywać. A jak ma z tym kłopoty to niech się zarejestruje. A kłopoty ma z tym często.
czy mozna sie nie podpisywac?
odpowiedz brzmi:
tak mozna
jasli chcecie by nie mozna bylo latwo to chyba zaimplementowac
tomek.l napisał(a):
2. To raczej oczywiste
3. Dokładne statystyki musisz sobie niestety poszukać sam. Ponieważ mi się zwyczajnie nie chce. Z pamięci mogę tylko powiedzieć, że w zeszłym roku były chyba dwa. Jeden na pewno.
jesli zginela jedna to jesli zginie mniej to zginie zero osob, ale czy to takie pewne? szczegolnie, ze dalej tam beda chodzic ludzie bez asekuracji
jesli ginie jedna osoba, czy dwie to pomysl o tym, ze jedna osoba na rok na swiecie ginie od uderzenia w glowe przez spadajacy szybowiec
tomek.l napisał(a):
4. A gdzie jest napisane, że zwiększa niebezpieczeństwo? Ani nie zwiększa ani nie zmniejsza. Nie ma większego wpływu. To nie jest element bezpieczeństwa tylko ułatwienie. Elementem zapewniającym w jakimś stopniu bezpieczeństwo jest asekuracja lub ferratowa stalowa lina (której mam nadzieje w Tatrach nie zobaczymy)
to czy bezpieczniej jest zejsc po pionowej scianie z lancuchem , czy moze obok bez lancucha bez asekuracji? bo latwiej to juz sie dowiedzialem.