To co Kasiu, kiedy odbiór piwa, maj 2013 w Podlesicach?
Co do testu, jest niezły, chociaż miejscami można się zastanawiać jaka jest prawidłowa odpowiedź.
Żaden ze mnie specjalista, ale jak myślę warto się wymienić spostrzeżeniami.
4 - kiedyś myślałem że b, teraz zdecydowanie głosuję na a
.
Powód - pod koniec wyciągu jest tyle luzu na linie, że loty robią się długie i najczęściej o walnięcie w półę łatwiej. Dzisiejsze dynamiczne liny na ogół zapewniają wystarczającą "amortyzację" więc argument współczynnika nie jest na ogół istotny. Jesteśmy blisko asekuranta więc nie ma problemu z komunikacją, szczególnie ważne jeśli cos nie pójdzie, można nawet pomyśleć w razie czego o ewentualnej zamianie na prowadzeniu. Idealnie byłoby trudności przechodzić gdzieś na 5-10 metrze założywszy ze dwa trzy przeloty, zwłaszcza dbając o ten ostatni przed trudnościasmi, co każdy raczej zrobi intuicyjnie
.
6
No właśnie mnie jeszcze uczono że dwa. Co się właściwie zmieniło - do czego jest ten trzeci?
7. b?
Ciekawe pytanie, jak się da to pewnie wepchnąc głębiej, tylko czasem w efekcie można nie odzyskać. Prawdę mówiąc nie wiem czy bym zaznaczył jakąkolwiek odpowiedź. Jakbym miał taśmę to bym bez wahania przełożył przez otwór w trzonie, tak żeby nie zrobić dźwigni na krawędzi, karabinkiem raczej nie, chyba że cały się zmieści w szczelinie.
14 a,b
b też jest dobrą odpowiedzią
.
16 b
Chyba że szczelina jest solidnie "lita".
18 c
Pytanie jest idiotycznie sformułowane, zwłaszcza jeśli chodzi o proponowane odpwiedzi.
. Ale najprędzej wybrałbym c.
19 b?
Istnieje pewien spór, czy to jest 0+ (WHP) czy I (Kardaś-Święcicki) IMO to jest jednak I a wtedy obie odpwoiedzi są w zasadzie fałszywe
.
20 b
Nigdy tego nie robiłem, ale Sonelski twierdzi, że można
. Trzeba tylko mieć odpowiednie haki - płaskie z jednej strony, można połączyć płaskim i bić dwa jak jednego.
21 a
Narzuca się też b, ale b jest to mocno dyskusyjne, "współczynnik odpadnięcia" zdefiniowano chyba na użytek klasycznej asekuracji liną, przy via-ferracie amortyzuje w zasadzie absorber a nie lina, skoro podobno przy przesztywnionej asekuracji współczynnik odpadnięcia jest "nieokreślony" to tym samym jest chyba nieokreślony dla asekuracji absorberem.
24 żadne
Jedyna słuszna odpowiedź to "siła graniczna liny" (im mniejsza tym lina bardziej dynamiczna), a z podanych już najprędzej "b" bo w końcu jeśli jest podane że "1" to jest to "lina dynamiczna". Podają też czasem producenci "wydłużenie dynamiczne" im wyższe - tym lina bardziej dynamiczna.
26 żadne
Opukać by można, ale młotkiem.
27 b
Przynajmniej w teorii wedle wiedzy mojej tylko taka odpowiedź jest prawidłowa.
28 c i następnie a.
Prawdę mówiąc to nie jestem pewny, ale tak bym zrobił, partner trochę zjedzie, ale lubie proste rozwiązania. Serio b?
Z resztą albo się zgadzam, albo... nie znam odpowiedzi, więc przyjąłem że masz rację
.