Basia Z. napisał(a):
A dawno temu pod samym szczytem Babiej była tablica poświęcona Leninowi i tradycją było, że każdy facet musiał się na nią odlać.
nie ma już? szkoda, nie będę mógł się chwalić, że olałem Lenina.
BTW - fajna ta tradycja była
Maciej_Zimowski napisał(a):
Cytuj:
W zeszłym roku byłam na Mogielicy i na samym szczycie wieży widokowej znajdował się "krzyż smoleński" z listą 96 osób, które zginęły w katastrofie.
O Boże
o widzisz?
Maciej_Zimowski napisał(a):
Cytuj:
Co to ma wspólnego ze szczytem Mogielicy ???
Chyba to, że to taki szczyt, dość wyniosły,
na który łatwo wejść moherom
PrT napisał(a):
imho we wszystkim należy zachować umiar... krzyż to symbol i nie należy umniejszać jego wielkości "siejąc" krzyże gdzie popadnie...
dokładnie, bo:
Stefan 1856 napisał(a):
Bo u nas krzyż rzadko kiedy (lub nigdy) jest spontanicznym aktem wiary, natomiast często (lub zawsze) jest narzędziem walki.
W sumie to można powiedzieć, że historia zatoczyła koło i krzyż wrócił na swoje prawowite miejsce - znów jest urządzeniem do zadawania męczarni.
do tego właśnie doszło po słynnej katastrofie, znaczy zamachu...
Jakub napisał(a):
Argument w postaci ściągania piorunów jest słaby bo w burzy tylko idioci siedzieliby na szczycie Rysów.
ale byliby to tylko ci idioci, którzy nie korzystają z Twoich prognoz pogodowych. Nam to na szczęście nie grozi.
golanmac napisał(a):
Raz że ten na Wysokiej jest całkiem ładny.
Dwa że ma bardzo ciekawą historię, ponieważ nie upamiętnia Boga, a człowieka.
a nasze krzyże po katastrofie/zamachu stawia się po to, by zaraz mohery umieszczały obok zdjęcia Lecha i Marii. tak jakby tylko oni zginęli w Smoleńsku...
Ali7 napisał(a):
raffi79. napisał(a):
Wg mnie Dyrektor powinien zrobić ankietę zostawić czy zdjąć i wtedy będziemy wiedzieć.
No bez jaj. Ma robić ankietę, czy wolno mu egzekwować prawo?A może jakaś sieć fast food walnie sobie na Rysach reklamę na takim wysokim słupie i też ankietę zrobimy?
golanmac napisał(a):
A wystarczy tylko się "wyluzować", i zastanowić się, a niewątpliwie dojdzie się do wniosku, że ...
Że dura lex, sed lex.
Dyrektor TPN ma jak najbardziej prawo usunąć każdą nielegalną konstrukcję z terenu parku.
Ali7 napisał(a):
Gdyby konstrukcja na Rysach została postawiona za zgodą TPN, to dla mnie nie byłoby problemu. Jeden mniej, jeden więcej...