Cytuj:
Może sugerujesz, że producent oszukuje na wadze butów, które sam produkuje? Shocked
Niemal każdy producent podaje wagi produktów BARDZO odbiegające od rzeczywistości. (Czasem zdarza się nawet że na swoją niekorzyść) Wręcz podstawową zasadą kupowania lekkiego sprzętu jest nie ufanie danym katalogowym.
Może tu tak nie będzie ale patrząc po konstrukcji butów to nieco dziwne by te niższe z siateczki i z mniejszą ilością gumy były cięższe. Jak ktoś zważy to się przekonamy. Buty i tak już mi się "kończą" wiec tragedii nie będzie jeśli nie mam racji.
Cytuj:
To nie będzie żaden pkt. odniesienia ponieważ jestem niemal pewien, że nikt tutaj, (może poza mną) nie ma dostępu do wagi, która mogłaby być w dużym stopniu wiarygodna. Nie będę tutaj prowadził wykładów metrologicznych o błędach pomiarów, niepewnościach pomiaru, monitorowani wzorców (w tym przypadku byłaby to waga) itp., ale przy takim poziomie dokładności o jakim tutaj dyskutujemy powinniśmy się jednak zdać na producenta. Więc czasami Spiochu:
Mam wagę kieszonkową dokładność (na wyświetlaczu) - 0,1g, max. obciążenie 2kg. Oczywiście nie ma legalizacji itp. Jak Ci zależy to mogę sprawdzić (ale dla mniejszych przedmiotów Np. karabinka) jaka będzie różnica względem profesjonalnej wagi analitycznej (dokładność 0,0001g)
O teoriach błędów pomiarowych itp. również co nieco słyszałem jednak praktyka wskazuje że wspomniana waga kieszonkowa działa całkiem przyzwoicie i myślę że spokojnie mogę założyć dokładność +/- 0,5-1%. W butach często różnica między jednym a drugim z tej samej pary wynosi 10-20g (ja wtedy uśredniam) a jakie są różnice względem różnych serii produkcyjnych? Producent może poza tym napisać na papierze cokolwiek z dowolną dokładnością. Nawet pomiar użytkownika na domowej wadze ma dla mnie większą istotność niż dane producenta, często brane z kosmosu.
Wiem że dokładność pomiarów jest bardzo ważna w niektórych dziedzinach ale ważenie z dokładnością do kilku czy nawet 1g buta o wadze ok. 500g to nie jest wcale jakaś wielka dokładność wymagająca profesjonalnego sprzętu. Wystarczy przyzwoita waga elektroniczna.
Oczywiście zdaje sobie sprawę że niektórzy posiadają wagi "kuchenne" o niewiadomym działaniu i wtedy rzeczywiście pomiar może nie mieć sensu.