Basia Z. napisał(a):
może to się przyda
Dzięki ...
Cytuj:
Mimo obce musí byť každé dieťa mladšie než 3 roky a nižšie než 150 cm pripútané v autosedačke. V obci je povolený prevoz dieťaťa bez autosedačky len v prípade, že je staršie ako 3 roky, je pripútané pásom a je preukázateľné, že umiestnenie tretieho zadržiavacieho zariadenia na zadných sedadlách auta nie je možné z dôvodu nedostatku priestoru.
Jeżeli "a" to "i" to znaczy, że dzieci niższe niż 150 ...
OK, tzn. limit wieku nie obowiązuje dla dzieci ponad 3 latka a jedyne kryterium to wzrost ...
Cytuj:
Prevoz na prednom sedadle v detskej autosedačke je možný len v prípade, že je deaktivovaný airbag spolujazdca len v autosedačke typu vajíčko. Vaničky a ostatné typy autosedačiek sa smú upevňovať len na zadných sedadlách!
Czyli poprzednie zasady dotyczą wszystkich miejsc w aucie, tzn zarówno z tyłu jak i z przodu, a jedyny wymóg dotyczący przednich siedzeń to to, że można na nich przewozić dzieci w fotelikach tylko po uprzedniej deaktywacji poduszki powietrznej pasażera ...
Tak to rozumiem.
W AA (UK) podają takie informacje dla Słowacji ...
Cytuj:
Passengers/Children in cars: Children under 1.5m in height or under 12 are not permitted to travel in a vehicle as a front seat passenger. The use of child seats is compulsory for all children under 12 years of age or 150cm tall. Specially adapted child restraint/seats must be used for children weighing less than 36kg.
Hmmm ... to "or" mnie zmyliło bo sugerowało "lub" ...
No i piszą wprost, że nie mogą podróżować na przednich siedzeniach ...
Dla porównania o Polsce piszą tak :
Cytuj:
Passengers/Children in cars: Children under 12 and 1.5m in height cannot travel as front or a rear seat passenger unless using a suitable restraint system adapted to their size. If a car is equipped with front seat airbags it is prohibited to place a child in a rear facing seat.
To "and" jako "i" ma więcej sensu ...
Dawno nie widziałem córki szwagra ale myślę, że nie jest wyższa niż nasza córka (151cm). Dlatego wydaje mi się, że szwagier ciut ryzykuje wożąc ją bez boostera ... ale być może w Polsce nie łapią, szczególnie jak się jedzie na lokalnych blachach ... ja trochę na wyrost robię w gacie bo będę jeździł na brytyjskich blachach no a takich to każdy glina, polski czy słowacki, z reguły ma na celowniku ... takie przynajmniej mi zostało wyobrażenie z dawnych lat ... może to tylko moje prywatne krzywdzące uogólnienie ...