Witam!
Nazywam się Jarek, mam 19 lat, jestem ze Śląska. Planuję swój pierwszy poważny wypad w Tatry. Wyruszę gdy tylko zrobi się pogoda (prawdopodobnie 5-13 sierpień).
PLAN na 8 dni: (podane przybliżone czasy przejść szlaków wg mapy)
1:
Przyjazd do dol. Kościeliskiej, Wąwóz Kraków, Jaskinia Mylna, nocleg na Polu Namiotowym SNPTT (aklimatyzacja).
Wąwóz 1:00, Jaskinia 1:05 = 2h
2:
Busem do Kuźnic, Pol. Kondratowa, Kopa Kondracka, szczytami na Kasprowy, zejście przez liliowe, powrót busem na Pole.
Kondratowa 1:20, Kopa 2:00, Kasprowy 1:40, Liliowe 0:30, Murowaniec 1:15, Kuźnice 1:40 = 7,5h
(możliwość wykonania Giewontu jeśli nie będzie kolejki)
3:
Auto zostawić na parkingu (niestrzeżonym/bezpłatnym, jeżeli uda się taki znaleźć - nikt mojego rupiecia nie ukradnie
), busem do Polanicy, przejście do D5SP, zakwaterowanie w Schronisku (podłoga), Siklawa i podziwianie widoków
.
1:10 Wodogrzmoty, 2:10 PTTK, 1:00 Siklawa = 4,5h
4: (jeśli będzie piękna pogoda)
Orla Perć od Zawratu do Koziego Wierchu, powrót do Schronu.
Zawrat 1:50, Kozi 3:10, PTTK 2:00 = 7h
5:
Orla Perć od Koziego do Krzyżne, powrót do Schronu.
Kozi 2:30, Granat 1:35, Krzyżne 2:15, PTTK 2:00 = 7,5h
6:
Przejście z dużym plecakiem Ceprostradą do Morskiego Oka, po drodze Szpiglasowy Wierch i Wrota Chałubińskiego, nocleg na pryczy/podłoga.
Szpigl. Przeł. 2:00, Szpigl. Wierch 0:30, Wrota 1:45, Moko 2:00 = 7h
7:
Rysy, powrót do Morskiego Oka.
Czarny Staw 1:00, Rysy 3:30, Czarny Staw 2:30, Moko 1:00 = 7h
8:
Powrót do Polanicy, busem do samochodu, powrót do domu.
2,5h
9: (opcjonalny)
Trzy Korony w Pieninach.
KOSZTA (bez wyżywienia itp.):
(mam kartę PTTK, więc ceny mogą być niższe)
1. pole 12
2. pole 12 + busy 6
3. pole 12 + busy 6
4. d5sP 22 + bus 8
5. d5sP 22
6. moko 32
7. moko 32 + bus 8
wstęp do TPN na 8 dni ok. 11
W ceny wliczona opłata klimatyczna.
Suma: ok. 200zł
Proszę o komentarze odnośnie planu, a także podpowiedzi, sugestie, informacje do darmowych parkingach w Zakopcu lub okolicach i wszelkie inne informacje użyteczne dla nowicjusza.
Kilka dodatkowych pytań:
1. Czy na planowanych przeze mnie trasach przydadzą się kijki do trekkingu? (w dniu 2 i na dojścia do schronisk, bo przecież nie na Orlej
)
2.Moje doświadczenie górskie to głównie Beskid Śląski, choć byłem już na Pilsku i Morskim Oku. Z łańcuchami miałem styczność w Słowackim Raju. Czy podołam tej trasie?
3. Ile mniej-więcej potrzeba wziąć w sobą pieniędzy na jedzenie itp?
4. Aby ominąć korki na zakopiance będę jechał przez Żywiec, Jezioro Orawskie (przez Słowację), następnie przez Chochołów i Kościelisko. Czy to dobry pomysł?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, może spotkamy się na szlakach
Kontakt:
egger1991@gmail.com
PS. Przy obliczaniu tras korzystałem z tej mapy:
http://www.mapytatr.net/PRODUKTY/MAPY_T ... wys_ii.htm