Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum


Teraz jest Wt cze 02, 2020 7:31 am

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki aparat
PostNapisane: So mar 19, 2005 9:51 am 
Czesc,
jestem przed kupnem aparatu i nie wiem - co wybrac?
Cyfra? Analog? Jakie?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 19, 2005 5:02 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 10338
Lokalizacja: Poznań
Odpowiedź może być prosta i zależna od ceny. Jeśli chcesz lustrzankę z wymiennym obiektywen no to na cyfrówkę musisz wydać ok. 3000 zł a na najtańszy analog ok. 700, 800 zł choć w Media Marktcie Canon 3000 N jest za 550 zł. Wybór aparatu zależy od tego jakie zdjęcia zamierzasz robić i niestety od zasobności portfela. Jeśli zależy Ci tylko na dokumentowaniu wycieczek to wystarczy średniej klasy cyfrówka. A jak wymagasz od zdjęcia czegoś więcej to ja na twoim miejscu kupiłbym lustrzankę.

_________________
Tatrzańskie szlaki


Ostatnio edytowano N mar 20, 2005 10:19 pm przez tomek.l, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 20, 2005 4:11 pm 
Kombatant

Dołączył(a): Cz mar 17, 2005 1:27 am
Posty: 421
Lokalizacja: Wroclaw
Do -> Gosc - napisz cos wiecej o tym czy i czym juz robiles zdjecia, gdzie ma Ci sluzyc i jakie zdjecia chcesz robic oraz czy chcesz sie nauczyc robic zdjecia czy tez chcesz miec przecietne bez wnikania w szczegoly
Dopiero wtedy cos podpowiem
pozdro


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 7:57 am 
szukam czegos do 1000 zl. Fotografem nie jestem, ale chce sie uczyc robic dobre zdjecia.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 21, 2005 9:04 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 10338
Lokalizacja: Poznań
Może to małe zestawienie ci coś pomoże
Przyjmijmy, że chodzi o aparaty do 1000 zł
Takie są moim zdaniem plusy i minusy aparatów cyfrowych i analogowych ( choć minusy nie muszą być koniecznie czymś złym)
CYFROWE
"+"

- mały, poręczny
- niektóre mają możliwość kręcenia krótkich filmów
- można od razu zobaczyć jak wyszło zdjęcie ( może to być przydatne w nauce fotografowania)
- odpadają wydatki związane z kupnem filmów
- możliwość zrobienia odbitek

"-"
- mała rozdzielczość (jeśli interesują cię dużoformatowe odbitki jakość może być niezadowalająca)
- nie jest to lustrzanka
- ceny kart pamięci
- brak możliwości zamocowania filtrów ( choć niektóre cyfrówki, nielustrzanki maja taką możliwość)
- brak możliwości wymiany obiektywu

ANALOG
"+"

- dobra rozdzielczość
- za tą cenę może to być już lustrzanka
- możliwość robienia slajdów
- możliwość zamocowania filtrów
- wymiana obiektywu

"-"
- rozmiary
- aby zobaczyć zdjęcie trzeba czekać na wywołanie filmu (ale czy to wada, dla niektórych to zaleta)

Do 1000 zł można kupić amatorskie lustrzanki takich firm jak Canon, Minolta czy Pentax. Z cyfrówek w tej cenie też można coś wybrać, jednak nie będą to lustrzanki.
Ja mam aparat analogowy ponieważ na taką cyfrową lustrzankę, która mnie interesuje na razie mnie nie stać


Ostatnio edytowano So mar 26, 2005 1:04 pm przez tomek.l, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 22, 2005 8:55 am 
admin

Dołączył(a): Wt gru 09, 2003 11:08 pm
Posty: 1691
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
osobiscie radzilbym analogowa lustrzanke. Poza tym, ze nie bedziesz mial problemow z robieniem powiekszen, to naprawde bedziesz mogl nauczyc sie fotografii.
Za 1000 zlotych mozesz kupic uzywany sprzet zupelnie wystarczajacy dla amatora. Mozesz zdecydowac sie na manualny aparat (do wyboru na allegro jest ich naprawde duzo), dobry obiektyw (lub obiektywy), negatywy i ksiazke do nauki :)
Jesli chcesz autofocus - spokojnie kupisz canona eos300, eos3000, jakies minolty - poszukaj.
Zwroc uwage na czystosc szkiel i date produkcji aparatu - kupujac uzywany mozesz natknac sie na aparat z naprawde duzm przbiegiem.
Do tego statyw - i w gory!
A jak sie wciagniesz - wtedy sie zacznie. Jakies filtry, lampy (choc sam nie uzywam), duperele...

Robiac zdjecia cyfrowka pewnie nie przylozysz sie do nich - bo przeciez zawsze mozna skasowac. A jesli masz swiadomosc, ze placisz za kazda klatke - lepiej zastanowisz sie nad kadrem i technika.
Jesli jestes z Warszawy, materialy i akcesoria mozes kupowac na gieldzie w Stodole - sporo zaoszczedzisz.
I na koneic - nie muszisz robic odbitek wszystkich klatek. Ja wywoluje film, skanuje - i wybieram to, co najlepsze. A cala reszta i tak zostanie w formie elektronicznej :) Dzieki temu co lepsze zdjecia mozesz zrobic w porzadnym labie.

_________________
https://portal.turystyka-gorska.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 23, 2005 8:32 pm 
Nowy

Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 7:11 pm
Posty: 28
Lokalizacja: Sosnowiec
Również polecam (mając w kieszeni 1000 PLN-ów) lustrzanke. Mam sentyment do Minolty więc ją polecam myśle że za te pieniądze będzie 500si + 28-80mm a można i trafić Dynaxa 5. Cyfrówka rozleniwia a analog jednak wymaga pewnego wysiłku intelektualnego i to chyba jest fajne w foceniu. Fakt, że z czasem chce się mieć szeroki kąt, jakąś snajperke ale jeśli nie musisz mieć obiektywów za ponad 40tys. to z czasem uzbiera się na obiektywy dla tzw. zwykłych zjadaczy chleba. Parametrów technicznych tych aparatów chyba nie ma sensu podawać bo znajdziesz je łatwo w necie.
Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 14, 2005 8:11 pm 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn maja 09, 2005 3:12 pm
Posty: 93
Lokalizacja: Piekary Śl.
Skanujesz samą taśme? Co widać na monitorze?
Jak możesz to prześlij mi taki kawałek skanu.
czworaki@interia.pl

_________________
Cygan


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 20, 2005 5:54 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 16, 2005 6:13 am
Posty: 1049
Lokalizacja: Krakow
Do->Gość
Dołożę swoje trzy grosze. Muszę się dwoma rękami podpisać pod tym co podpowiadają koledzy. Po stokroć analogowa lustrzanka z wymienną optyką.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 20, 2005 8:59 am 
admin

Dołączył(a): Wt gru 09, 2003 11:08 pm
Posty: 1691
Lokalizacja: Warszawa
Cygan napisał(a):
Skanujesz samą taśme? Co widać na monitorze?
Jak możesz to prześlij mi taki kawałek skanu.
czworaki@interia.pl

Wybacz, nie zauważyłem Twojego posta, ale też nie bardzo rozumiem pytanie.
Skanuję nagatyw, a nie odbitki. Albo w labie, albo na skanerze podłączonym do PC-ta - z tym, że nie na płaskim skanerze, tylko przeznaczonym do negatywów własnie

_________________
https://portal.turystyka-gorska.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: SONY
PostNapisane: N lip 17, 2005 9:46 am 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:25 pm
Posty: 51
Lokalizacja: Osieczna
Polecam aparat cyfrowy Sony DSC-S60.
Parametry:
4.1 mln pixeli
3x zoom optyczny
Ekran LCD 2.0
Obiektyw Carl Zeiss Vario Tessar
Możliwość nagrywania filmów z dzwiękiem
zoom cyfrowy 6x


CENA 899pln (za tyle go kupiłem i nie sprzedam ! :D )

_________________
Góry...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 10:08 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Pozwole sobie tutaj wbrew wiekszosci opowiedziec sie po stronie cyfrowego "point-and-shoot" zamiast analogowej lustrzanki. Powody:

1. Waga. Wszystko co wazy, na dluzszym szlaku staje sie problemem.
2. Mozliwosc strzelania jedna reka.
3. Mozliwosc sprawdzenia szybko co nie wyszlo i wyrzucenia tego od razu uwalniajac miejsce na inne zdjecia.
4. Koszta exploatacji - bez porownania tansze w cyfrowym aparacie. To zacheca do robienia wiekszej ilosci zdjec powiekszajac szanse zlapania dobrego ujecia.
5. Szybkosc z jaka mozna rezultaty wrzucic na siec (i koszta przygotowania do wrzucenia na siec). Ile osob dzisiaj robi wielkie odbitki i pokazuje znajomym? Wiekszosc pokazuje przez siec.

Wiele lat temu pracowalem jako fotograf. Moje analogowe lustrzanki od dawna juz zbieraja kurz w szufladzie. Nie mam przywiazania do narzedzi. Uzywam to co najlepiej sluzy mi w danym momencie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:12 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 16, 2005 6:13 am
Posty: 1049
Lokalizacja: Krakow
przy analogu obstaję bynajmniej nie dlatego ze sie związałem ze starym rupieciem. Moj aparat wazy bez obiektywu 385g. Mimo geriatrycznych dolegliwosci, wciąż z nim skaczę po turniach.
>>>kto pokazuje znajomum duze powiększenia? dla kogo siec nie jest jedynym kanałem prezentacji? kto woli papier jako medium nosnikowe?

JA :!:

ktoś jeszcze? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:22 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Musze przyznac ze dla mnie waga ma znaczenie. Staram sie ograniczac calkowity ladunek jaki zabieram ze soba. Zgodze sie jednak ze jest to sprawa indywidualna. Niemniej nie zmienia to moich puntkow 3 i 4 (i do pewnego stopnia 2, jako ze rozmiar przecietnego cyfrowego "point-and-shoot" bardzo w tym pomaga).


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:33 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 16, 2005 6:13 am
Posty: 1049
Lokalizacja: Krakow
wyciągnę jeszcze mały argument: cyfrak, aby dorownał analogowej lustrzance w dziedzinie jakości odwzorowania (w szerokim rozumieniu)- musi kosztowac powyżej 3,5tys.
Myle się? Mam na myśli np. porównanie powiększeń 30x40cm.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:49 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Niewatpliwie, aby dorownac jakoscia powiekszeniom 30x40, trzeby nabyc aparat z dobrym sensorem. To nie jest tanie. Podejrzewam ze dla wiekszosci ludzi to nie bedzie jednak odgrywalo tak kluczowej roli jak codzienny koszt utrzymania tego aparatu. Jeszcze raz wiec potwierdza sie to ze trzeba kupowac sprzet wedlug wlasnych potrzeb.

Jesli robienie duzych powiekszen nie jest celem i przekaz przez siec (lub mniejsze powiekszenia) wystarczy, to jakosc dla mnie jest zupelnie wystarczajaca. Z pewnoscia jest lepsza niz jak sie oddaje zdjecia do zmechanizowanego laboratorium do obrobki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2005 5:54 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 16, 2005 6:13 am
Posty: 1049
Lokalizacja: Krakow
tak :!: według własnych potrzeb :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 12:19 am 
Nowy

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:03 am
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Większość ludzi będzie jednak przedkładać cyfrowe aparaty nad analogowymi z powodów, które już tutaj nadmieniono - niski koszt eksploatacji (nie polecam aparatów Sony, ich autorskie pamięci MemoryStick są 2 razy droższe niż inne standardy) i łatwość robienia zdjęć. Pstryk, od razu widać co wyszło. Kiepsko? To jeszcze jedno, i jeszcze, i jeszcze... do skutku albo zapełnienia karty :) Enjoyable and easy to use.

Tyle powiedziawszy, sam kupuję w poniedziałek Canona PowerShot S2 IS. 5 megapikseli zapewni przyzwoite odbitki nawet przy większych rozmiarach (których pewnie i tak nie będę robił, mam spore monitory ;) ), ale co ważniejsze optyczny zoom tej maszynki to 12x, odpowiednik obiektywu 432mm - sama radość kadrowania :)

_________________
Michał @ www.buggybrain.com
Real programmers don't work from 9 to 5. If any real programmers are around at 9am it's because they were up all night. Anon.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 1:22 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Sonic napisał(a):
Tyle powiedziawszy, sam kupuję w poniedziałek Canona PowerShot S2 IS.

Sonic, ciekawy wybor. Sam myslalem nad nim albo nad Oly 8080 albo Oly 7070. Ten ostatni jest duza atrakcja dla mnie bo mam jego starszego brata, Oly 3040, i poza powolnym dzialaniem i nieco przedatowanym sensorem o niskiej rozdzielczosci, jestem bardzo zadowolony z jego ergonomiki i sposobu operacji (i ogolnej czystosci i jakosci obrazu). Ten optyczny wziernik ala Leica w Oly 7070 (i 3040) bardzo przemawia do moich zmeczonych oczu. Elektroniczne wzierniki jak w Oly 8080 czy Canon S2 IS mniej do mnie przemawiaja, jakos trudniej mi sie nimi operuje. Niemniej jednak wszystkie trzy sa ciekawe.

Gdyby Canon wrzucil swoj CMOS sensor do S2 IS to by natychmiast przesadzilo sprawe dla mnie, oczywiscie, ale nie widze tego na razie na horyzoncie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 1:33 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Zapomnialem dodac ze smuci mnie to ze wszystkie trzy aparaty uzywaja drogich i trudno-dostepnych baterii/akumulatorkow od producenta. Moj 3040 uzywa jeszcze AA baterii, ktore wszedzie mozna tanio kupic (zestaw czterech NiMH 2500 mA AA kosztuje okolo US $10) i naladowac jakakolwiek ladowarka na swiecie.

No coz, to pewnie postep.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 7:53 am 
Nowy

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:03 am
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
W moim przypadku przesądza jednak zoom Canona 12x optyczny - oba te olympusy ze swoimi 5x i 4.1x wypadają blado :P Zresztą przyznam, że do cyfrowych Olympusów mam pewien uraz. Pracowałem kiedyś z modelem C-2500L, którefo AF był po prostu koszmarny, w zasadzie nie dało się przyzwoitego zdjęcia zrobić bez ręcznych ustawień. Niedawno miałem też na kilka dni dużo nowszy, chociaż klasowo porównywalny niższy Stylus 410 Digital i historia częściowo się powtórzyła. Tym razem ok. 1/3 zdjęć była źle ustawiona przy pełnej automatyce.

Z kolei Canonów miałem okazję używać od modelu PowerShot A80 po EOS 20D i rezultaty zawsze bardzo mnie zadowalały.

Razem z Canonen S2 IS rozważałem jeszcze Konicę Minoltę Z5, ale na dpreview.com Canon wypadł nieco lepiej i kiedy poszedłem oglądnąć oba aparaty na żywo w sklepie również bardziej przypadł mi do gustu Canon. Niemniej jednak jest o jakieś 20% tańsza od Canona a niewiele gorsza, więc również mogę ją polecić poszukującym czegoś w niższej cenie.

_________________
Michał @ www.buggybrain.com
Real programmers don't work from 9 to 5. If any real programmers are around at 9am it's because they were up all night. Anon.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 6:39 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Jak pouzywasz go troche, to wrzuc swoje obserwacje tutaj, prosze. Ciekaw jestem szczegolnie zdolnosci AF w marnych warunkach swietlnych i zdolnosci robienia zdjec jedna reka.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 9:06 pm 
Nowy

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:03 am
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Jasne :) W sierpniu jadę od morza (bałtyckiego) do morza (śródziemnego) i planuję po drodze przerobić Budapeszt (nocą ze wzgórza św. Gelerta, statyw, długie ekspozycje, może jakieś mosty z bliska), Wenecję, Pragę i inne, mniej znane miejsca. Zastanawiam się właśnie czy jedna karta 512MB wystarczy... niby 200 zdjęć, nie wiadomo czy "aż" czy też "tylko" ;)

Swoją drogą Ty Hobo możesz zdaję się dostać tego Canona o prawie 20% taniej niż ja. God bless America :D

_________________
Michał @ www.buggybrain.com
Real programmers don't work from 9 to 5. If any real programmers are around at 9am it's because they were up all night. Anon.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 10:17 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 14, 2005 4:40 pm
Posty: 6849
Lokalizacja: WOŁOMIN
Sonic napisał(a):
Zastanawiam się właśnie czy jedna karta 512MB wystarczy... niby 200 zdjęć, nie wiadomo czy "aż" czy też "tylko" ;)


Sonik jak masz jakieś wątpliwości czy starczy Ci jedna 512MB to proszę, kup drugą bo na taką podróż nie powinieneś szczędzić ani jednego mega... Chyba że często udajesz się na wypady tego typu... :)

Pozdrawiam!
Bartek :D

_________________
Wchodzi Kaczyński do sklepu a tam wszędzie WINA TUSKA :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 11:46 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Sonic napisał(a):
Jasne :) W sierpniu jadę od morza (bałtyckiego) do morza (śródziemnego) i planuję po drodze przerobić Budapeszt (nocą ze wzgórza św. Gelerta, statyw, długie ekspozycje, może jakieś mosty z bliska), Wenecję, Pragę i inne, mniej znane miejsca. Zastanawiam się właśnie czy jedna karta 512MB wystarczy... niby 200 zdjęć, nie wiadomo czy "aż" czy też "tylko" ;)

Bedziesz pozniej zalowal bo bedziesz sie bal robic wiecej zdjec. Mozesz zabrac jakis stary laptop ze soba? Cokolwiek zeby zdejmowac zdjecia na biezaco i wypalac na wszelki wypadek na CD?

Cytuj:
Swoją drogą Ty Hobo możesz zdaję się dostać tego Canona o prawie 20% taniej niż ja. God bless America :D

Niech spojrze... w B&H (nie odwaze sie kupic u innych) kosztuje $499 + przesylka + karta + zapasowa bateria. Ile ty placiles?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 11:49 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Sonic, co do wadliwego AF w Olympusach, to przyznam ze mialem szczescie. W 3040 jest super. Moze zmienili i w tym modelu ktory ty probowales bylo inne?

Tak czy inaczej, to radosny dzien jak sie kupuje nowy aparat. Zrob mnostwo zdjec i wrzuc URLe tutaj do nich.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 30, 2005 12:04 pm 
Nowy

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:03 am
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Zastanawiam się cały czas nad zabraniem laptopa (a mam w nim gniazdo SD wbudowane, dodatkowy plus dla Canona ;) ), ale obawiam się że to tylko jeszcze jeden kawałek sprzętu do pilnowania i to taki, który kusiłby mnie pracą do wykonania... a w końcu nie po to są wakacje :P

Dużo dobrego słyszałem o B&H, więc nie dziwię się przywiązaniu :) Ja zakupu dokonuję w dve.pl, solidny i z Krakowa, jakieś 2 km od mojego domu, więc po aparat wybiorę się spacerkiem.

Tutaj Canon S2 IS kosztuje 1989 PLN (jedna z najniższych cen w kraju, nie widziałem nic poniżej 1950 PLN), co przy kursie około 3.4 za dolara przelicza się na 585 USD, czyli przy takich cenach Twoja jest niższa o 15%.

Nawet z przesyłką od B&H do Eastern Europe (tutaj zawsze Polskę zaliczają) zapłaciłbym mniej, tyle że nie mam już na to czasu przed wyjazdem.

(Edit: Zapomniałem o czymś. Jest jeszcze cło, chociaż w przypadku cyfrówek zza oceanu go nie ma, ale na pewno do zamówienia doliczyliby mi już w Polsce 22% VAT)

_________________
Michał @ www.buggybrain.com
Real programmers don't work from 9 to 5. If any real programmers are around at 9am it's because they were up all night. Anon.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: jaki aparat
PostNapisane: So sie 13, 2005 6:32 pm 
sie ma.mam Minolte300si doradzcie mi czy warto kupic filtr?jaki?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 13, 2005 6:55 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 10338
Lokalizacja: Poznań
Na pewno filrt UV jako osłonę na obiektyw.
Przydatny jest też filtr polaryzacyjny.
Jeśli chodzi o firme to ja mam filrty Hoya

_________________
Tatrzańskie szlaki


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: jaki aparat
PostNapisane: So sie 13, 2005 7:19 pm 
czy te filtry Hoya sa dobre?bo na form www.gory.polskie.prv.pl wyczytalem iz Hoya lubia zdjecia popsuc :?: znalazlem na www.sklepfotograficzny.pl filtr Hoya UV HMC 49mm.(75,00)warto :?: kiedy go stosowac?nigdy ich nie stosowalem i choc fotki z Minoltki sa niezle z dotychczasowych eskapad to czy stosowanie filtra w znaczny sposob podniosa walory zdjec


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Polityka prywatności i ciasteczka
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL