miillka napisał(a):
To ze strony TPNu... szlaki nie są zamykane ze wzgledu na zagrozenie lawinowe, ale na ochronę przyrody... góry to nie tylko sport i piękne widoki, ale przede wszystkim przyroda, która oczekuje od Was szacunku, proszę pamiętajcie o tym, zanim zaczniecie cokolwiek komentować.
A dlaczego zakładasz, że tego nie pamiętamy? Ja o tym wiem. I wiem, że wielu też wie. Jedyne co mi nie odpowiada to wybiórcze traktowanie ochrony przyrody zahaczające o obłudę i szukanie ekologicznych drzazg, w momencie gdy w oku tkwią wielkie belki

Nie biorę też poważnie wszystkiego co napisane czy powiedziane. Jak mi ktoś przedstawi konkretne badania, liczbę, zdjęcia itp. kozic, które zginęły w wyniku utraty energii spowodowanej nagłymi ucieczkami przed ludźmi to w to uwierzę. Na razie tylko o tym słyszałem czy też czytałem. Dlatego w to nie wierze. I tobie też radzę podchodzić do róznych informacji krytycznie jeśli chcesz coś wartościowego napisać

miillka napisał(a):
Jestem po prostu zdziwiona Waszym nastawieniem do ochrony przyrody na terenie Tatr.
Jakim nastawieniem? Skoro widzę, że ogólny pogląd na zagrożenie kozic nie zgadza się z tym co widziałem i jaki mam osobiste doświadczenia to zaraz mam złe nastawienie do przyrody. Nie. Nie wierze tylko w to co próbuje się wszystkim wmówić. Nie straszę świstaków. Nie deptam krokusów i nie przyczyniam się do śmierci kozic.
miillka napisał(a):
Dziwi mnie po prostu fakt, że dużo osób twierdzi tu, ze rozwój turystyki nie ma żadnego wpływu na przyrodę, czy konkretniej kozice. Może i wpływ niewielki, ale na pewno jakiś wpływ ma.
Ale dlaczego Cie to dziwi? Przecież wyraźnie ludzie piszą na podstawie czego mają taki pogląd. Pokazują zdjęcia, opisują własne doświadczenia.
Może zamiast się dziwić, zastanów się dlaczego poglądy i doświadczenia części ludzi chodzących po Tatrach tak bardzo się różnią od tej oficjalnej linii
Co do wpływu na kozice. To wszystko co się dziej na świecie ma na coś wpływ. Ale póki co, turystyka w Tatrach nie zagraża jak dla mnie specjalnie kozicom. Zwłaszcza, że ich populacja raczej rośnie