Hannibal napisał(a):
Ja polecam litrową Tatonkę. Kupiłem ją jakiś czas temu w sklepie 8a, i jestem z owego termosa bardzo zadowolony. Przyzwoita cena. Dobrze trzyma ciepło. Porządny materiał.
"Motor"; Nr 1 (2742) 2.01.2006r.
Test termosów próżniowych (fragmenty)
Cytuj:
Jak przeprowadzaliśmy test?
Sześć stalowych termosów kupiliśmy w sklepach ze sprzętem sportowym i w supermarketach.
Termosy zostały umieszczone na stanowisku pomiarowym, gdzie panuje stała temperatura 21 stopni Celsjusza. Do każdego z nich wleliśmy najpierw na 5 minut wrzątek, po czym wyleliśmy go, odczekaliśmy minutę i ponownie każdy z nich napełniliśmy wrzącą wodą. Termosy zostały dokładnie zamknięte.
Po dwóch godzinach otwieraliśmy po kolei każdy z nich i umieszczaliśmy sondę wysokiej jakości laboratoryjnego miernika temperatury. Pomiar ten dokonywany był jeszcze 4-krotnie, przez kolejnych 10 godzin.
Wyniki po 12 h (termosy o pojemności 1 litra)
1 miejsce - Coleman - 89 zł - 76,5 oC
Cytuj:
Najlepszy spośród testowanych przez nas termosów. Najdłużej utrzymywał wysoką temperaturę. Bardzo dobrze wykonany. Klasyczny korek. Bardzo dobra relacja ceny do jakości.
2 miejsce - Fjord Nansen - 99 zł - 76,3 oC
Cytuj:
Tylko nieznacznie gorszy od zwycięzcy pod względem utrzymywania temperatury. Bardzo dobra jakość wykonania. Korek otwierany przyciskiem. Dobra cena.
3 miejsce - Promis TMF-R10 - 34,99 zł - 73,0 oC
Cytuj:
Klasyczny termos stalowy kupiony w supermarkecie. Bardzo dobre utrzymywanie temperatury, nieznacznie ustępujące zwycięzcy. Niezła jakość wykonania. Korek otwierany przyciskiem. Bardzo atrakcyjna cena.
4 miejsce - Tadar - 29,99 zł - 63,2 oC
Cytuj:
Kolejny popularny termos kupiony w supermarkecie. Stosunkowo niezłe utrzymywanie temperatury. Dobra jakość wykonania. Korek otwierany przyciskiem. Najniższa cena.
5 miejsce - Laken - 109 zł - 53,7 oC
Cytuj:
Jak się okazało, markowe nie musi być dobre. Ten termos słabo utrzymywał temperaturę. Dwa worki w zestawie: klasyczny i otwierany przyciskiem. Niezbyt akceptowalna cena zakupu.
6 miejsce - Tatonka - 89 zł - 41,7 oC
Cytuj:
Największa porażka naszego testu. Jak zauważyliśmy, w termosie bardzo szybko nagrzewały się ścianki zewnętrzne, co może sugerować kłopoty z utrzymywaniem próżni. Dosyć wysoka cena.