Gustaw napisał(a):
Bulwersujące ...
Co o tym myślisz
Tadeusz Steć ma swoją tablicę pamiątkową z napisem "przewodnik przewodników", która znajduje się na Symbolicznym Cmentarzu Ofiar Gór w Kotle Łomniczki w Karkonoszach. Tadeusz Steć jednak nie był ofiarą gór, bowiem w górach nie zginął. Nie mam najmniejszego zamiaru zajmować się sprawą miejsca lokalizacji tej tablicy. Nie oznacza to, że nie będzie dochodzić do takich sytuacji, których bywam świadkiem. Pamiętam, jak przechodząc ostatnio obok tego miejsca z grupą młodzieży usłyszałem pytanie:
"co to był za 'nadprzewodnik' który pozwolił sobie na śmiertelny wypadek w górach?". I to jest problem lokalnego środowiska przewodników sudeckich, którzy strzelili taką gafę. Osobiście uważam, iż źle stało, że tablica pamięci Tadeusza Stecia została umieszczona właśnie tam, a nie np. przed Muzeum Sportu i Turystyki w Karpaczu.
Co do negatywnego nastawienia radnego z Jeleniej Góry odnośnie nazwania jednej z ulic tego miasta imieniem Tadeusza Stecia z powodu jakoby był on gejem, to zastanawia mnie skąd ten radny o tym wie i po co trąbi o czymś takim??? Czy przesiał te swoje wieści o Steciu przez trzy sita - jak kiedyś radził pewien Wielkopolanin - August Cieszkowski*)?
Swego czasu w Poznaniu i okolicach krążyła opowiastka o Auguście Cieszkowskim, do którego przyjechał pewien znajomy poruszony tym co słyszał o przyjacielu Augusta. Jednak już na samym wstępie uczony przerwał mu i grzecznie spytał czy przesiał to co chce mu powiedzieć przez trzy sita? Znajomy zdziwił się bardzo, a Cieszkowski kontynuował: pierwsze sito to prawda. Czy wszystko co chcesz mi powiedzieć jest na pewno prawdą?
- No do końca to nie wiem, bo ...
Z pewnością jednak przesiałeś to przez sito dobra. Jeśli to co chcesz mi powiedzieć nie jest prawdziwe, to przynajmniej jest dobre?
- Raczej nie ...
To w takim razie zastosujemy jeszcze trzecie sito i ustalimy czy to, co mi chcesz opowiedzieć jest konieczne?
- Konieczne? Chyba nie ...
Cieszkowski uśmiechnął się delikatnie i powiedział: - Jeżeli to, co mi chcesz powiedzieć nie jest w pełni prawdziwe ani dobre ani też konieczne, to nie obciążaj tym ani siebie ani mnie.
--------------------------
*) August Cieszkowski (1814-1894) - polski ziemianin, działacz niepodległościowy, myśliciel społeczny i polityczny, filozof, jeden z założycieli Ligi Narodowej Polskiej, współtwórca i prezes Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk.