Hail!
Nie wiedziałem jaki grzech popełnić. Założyć nowy temat czy odkopac stary. Jako, ze żaden stary nie jest chyba z pytaniami co do Matterhornu, wybrałem grzech pierwszy
Na początku musze powiedzieć, że przeryłem całe forum szukając informacji na moje pytania, część znalazłem a część nie. Nie wiem czy wszystko jest aktualne. Proszę, więc o pomoc
Pod koniec wakacji w drodze do Francji zatrzymuje się w Szwajcarii na 2-3 dni. Mało czasu, może na 1 wędrówkę. Ale nie o tym chce pisać. Chciałbym zobaczyć Matterhorn, a w związku z tym mam parę pytań.
1. Skąd najlepiej widać Matta, chodzi mi o jakiś taras widokowy bez konieczności dłuższej wędrówki nie mówiąc o wspinaczce- kolejki, wyciągi i „zębatki” bardzo mile widziane. Z tego, co się orientuje to z Zermatt jest dość kiepski widok.
2. Ile kosztuje wjazd na Klein Matterhorn? Wyczytałem ze 43 euro/osoby. Jest to aktualne?
3. Ile kosztuje przejazd z Tasch do Zermatt? Wyczytałem gdzieś ze koło 20 franków/osoby. To prawda? Mowa o „kursie w jedna stronę”? Jak polecacie przejechać? Pociągiem/busem?
4. Jak dostać się do dolnej stacji kolejki na Klein Matterhorn. Z mapy znalezionej w necie wynika, ze żeby dostać się do tej stacji trzeba przejechać spory kawał inną kolejką. Jakie są ceny?
5. Jeżeli wykluczyć wjazd na sam szczyt Klein Matterhornu to skąd najlepiej widać Matterhorn ewentualnie skąd są inne fajne widoki na 4-tysieczniki? Przy dolnej stacji kolejki na Klein Matt.?
6. trzeba rezerwować wjazd na Klein Matterhorn czy wystarczy być wcześnie rano (wcześnie znaczy o której?). Jak trzeba rezerwować to znacie jakąś stronę/e-mail/telefon?
7. Ma ktoś dobrą mapę okolic Zermatt? Mógłby przeskanować fragment z kolejkami? A może jest jakaś fajna wersja internetowa? (ta która znalazłem to bardziej schemat jest).
Z góry dzięki, jeżeli ktoś pofatygowałby się odpowiedzieć na chociaż część z tych pytań