Witam
Jeżeli chodzi o baseny termalne w Tatrach (szczególnie Zachodnich bo tam wypoczywałam) to chyba najbardziej popularny jest
basen termalny w Beszenowej (od Smokowca to jest chyba ok. 70km). Woda ma tam od 42 do 28 stopni, więc można sie naprawdę w niej wygrzać. Kąpielisko jest odkryte, pięknie położone z widokiem na Tatry i czynne cały rok (nawet zimą) do 21. Woda ma charakterystyczny czerwony kolor, więc warto mieć ze sobą strój w ciemnym kolorze, bo jasnego można już nie doprać . Jednorazowy (całodniowy) wstęp w czerwcu 2005 kosztował 180sK, przy zakupie karnetu oczywiście jest taniej. Dzieci do roku wstęp gratis, a dzieci starsze mają też zniżkę. Po godzinie 17 wstęp kosztuje 120sK. Aktulany cennik na stronie:
http://www.besenova.com/index.php?page= ... ub=0&id=32
Nalezy pamiętać, że wstęp jest jednorazowy na basen, czyli nie ma możliwości wyjścia z terenu kąpieliska i wejścia ponownie.
Na terenie kąpieliska brakuje miejsc zacienionych. Jest osobny basen dla maluchów, dzieci starszych, do pływania i do relaksu.
Zdjęcia z basenu są na stronie:
http://www.besenova.com/index.php?sub=0&page=informacie
W pobliżu znajduje się też kąpielisko termalne w Liptowskim Janie o temperaturze wody ok 28stopni. Niestety podczas moich dwóch pobytów w 2002 i 2005roku nigdy nie udało mi się trafić, żeby było ono otwarte, więc nie mogę na ten temat nic więcej powiedzieć. Jest tam natomiast otwarte, naturalne mini kapielisko, właściwie taka" sadzawka" z wodą lekko ciepłą z dużą zawartością siarki.
Jeżeli mogę jeszcze dodać, ze na terenie Słowacji byłam jeszcze:
- w rejonie Szklanych Tieplic. Jest to typowa miejscowość sanatoryjna czyli są tylko 3 sanatoria i dosłownie kilka domów. Unikatową rzeczą jest "PARENICA" czyli kąpiel w basenie termalnym w jaskini. SUPER!!! Warto to przeżyć. Oprócz tego są trzy baseny odkryte, w których codziennie jest wymieniana woda. Z tego co pamiętam woda ta wpływa szczególnie korzystnie na aparat ruchu.
- w Bojnicach gdzie jest super kąpielko termalne i przepiękny zamek do zwiedzania
- w rajeckich Tieplicach - polecam kąpielsko i okolice.