monia napisał(a):
Dzień 12Kiry - Schronisko na Hali Ornak (po drodze: J.Mroźna, Smocza Jama, J.Mylna, J.Raptawicka) - Smreczyński Staw - Schronisko na Hali Ornak - Kiry
Co do tego fragmentu mogę napisać, jak ja to zrobiłam...
Idąc Kościeliską, najpierw zrobiłam J. Mroźną jako tę najłatwiejszą (wtedy wstęp kosztował 4 zł., pewnie nie podrożało, ale coś ciepłego do ubrania obowiązkowo
), następnie te jaskinie po prawej stronie szlaku, poczynając od Raptawickiej, potem zeszłam do Mylnej, a po wyjściu z Mylnej łatwo wrócić na szlak. Następnie do schroniska, a wracając, wstąpiłam też do Smoczej Jamy. W moim odczuciu taka kolejność optymalna.
Wtedy nie szłam nad Smreczyński, ale byłam w innym okresie i rzeczywiście warto się tam wybrać.
monia napisał(a):
Dzień 9Kuźnice - Hala Kondratowa - Giewont - Kuźnice
Możesz pomyśleć o innym wariancie zejściowym np. przez Przełęcz w Grzybowcu albo D. Małej Łąki, jeśli chcesz zobaczyć trochę więcej, a nie powielać tych samych odcinków.
monia napisał(a):
Dzień 8Palenica Białczańska - Dolina Pięciu Stawów Polskich - Szpiglasowa Przełęcz - Szpiglasowy Wierch - Morskie Oko - Palenica Białczańska
Ja robiłam odwrotną trasę, znaczy się przez M. Oko, na Szpiglas, a potem Pięcistawy i Roztoka. Ceprostrada bardzo wygodna i w moim odczuciu taki wariant lżejszy dla nóg - przynajmniej dla moich - ale co kto lubi
monia napisał(a):
Dzień 2Zazadnia - Rusinowa Polana - Gęsia Szyja - Psia Trawka - Wielki Kopieniec - Nosal
Też polecałabym wariant od Wierch Porońca ze względu na widoki
monia napisał(a):
Dzień 5Dolina Białego - Sarnia Skała - Wodospad Siklawica - Dolina Strążyska - J.Dziura
Ja bym wybrała wariant odwrotny, bo miło się idzie Strążyską, mając widok na Giewont
Dolina Białego mnie jakoś nie przekonuje...