Cytuj:
Już 500m/h jest bardzo dobrym wynikiem, licząc powiedzmy w miarę wypoczętego człowieka z niedużym plecaczkiem przy sprzyjających warunkach. Oczywiście taki człowiek w zasadzie już "biegnie" w senisie co najmniej że "szybko idzie".
Z punktu widzenia turysty takie tempo jest bardzo dobre szczególnie na długim odcinku. Na w miarę stromym odcinku nie jest to jednak żaden bieg a zwyczajny szybki marsz.
Cytuj:
Kilka faktów mi znanych:
a) Czas "ze szlakowskazu" z Moka na Rysy to 4h, co daje: 1100/4 = 275hm/g.
b) Czas dla Kasprowego zielonym szlakiem jak dobrze pamiętam to 3h więc 800/3 = 266 hm/g
c) Na jednej ze stron przewodników od Mata czytałem że oczekują od klientów "dobrego przygotowania fizycznego", w tym możłiwości pokonywania 400hm/g w pionie.
d) Niedawny rekord na Hornli na Macie liczony wejście/zejście wynosił poniżej 2h, ale dawno temu "przypadkiem" (przynajmniej nie można raczej posądzać o celowe bicie rekordu) ktoś zrobił to w około 3h, można więc założyć, że w miarę przypadkowy acz zapewne akurat "mocny" alpejski góral potrafi osiągnąć czas na wejściu w granicach 700hm/g.
e) Krzysztof Wielicki wszedł na Broad Peak jak dobrze pamiętam w 16h co daje 3000/16 = 190 hm/g (z tym, że na wys. 8000 i w niezłym ciągu, więc na odcinkach było zapewne lepiej).
f) grubyilysy wchodząc pod koniec maja Halę Gąsiennicową z Kuźnic z ciężkim worem osiągnął czas 3h co daje 400/3 = 133 hm/g. Bardzo przyjemnie mi się szło i właśnie to tempo uważam za najlepsze do prowadzenia właściwej kontempacji okoliczności górskiej przyrody. Po drodze chyba nawet parę osób wyprzedziłem.
Dawno nie robiłem czasówek (chyba się starzeję
ale pamiętam następujące wyniki:
Kuźnice - Kasprowy - 1h13' (802m/h)
Chochołowska(schron) - Grześ 38' (792m/h)
Smokowiec - Sławkowski 2h17' (630m/h) - z tym że nie od początku na czas
Ok. 150 Got w 20h w Sudetach (7,5GOT/h)
Dla niektórych będą to bardzo dobre czasy, dla innych żałosne.Ja osobiście chciałbym je nieco poprawić.
To czy nasze wyniki są dobre zależy oczywiście z kim się porównamy.
To tak jak z czasem 4h w maratonie.
Dla większości forumowiczów to wynik nieosiągalny.
Dla przeciętnego biegacza amatora taki sobie rezultat.
Dla wyczynowców to nawet nie spacer (WR w maratonie 2:03:59)
Poziom wyczynowy w biegach górskich jest równie abstrakcyjny. Rekordy można przejrzeć tutaj:
http://www.skyrunning.com/images//world ... 2_2_10.pdf
Przykładowe rekordy:
Vertical Kilometer - 33'59" (1765m/h)
24h ascent - 17675m (750m/h)
Bieg dookoła Mt. Blanc (166km +9600m) 21h:30' (12,2GOT/h)