Na pewno tak jak już dostałaś odpowiedź warto skorzystać z możliwości robienia kursów, jednak jeśli masz znajomych, którzy wspinają się zapytaj i wybierz się z Nimi. Najwięcej w górach uczy doświadczenie i to dzięki Niemu później będziesz pewniejsza przygotowując się do kolejnych wypraw. Kursy są spoko, bo pokażą Ci podstawy, ale z doświadczenia wiem, że ile razy nie pojadę w góry to uczę się czegoś nowego, bo ile ludzi tyle różnych ciekawych patentów, a i technik wspinaczkowych. Wiadomo, we wszystkim trzeba mieć też swoją głowę i z rozsądkiem podchodzić, lecz odrobina odwagi nie zaszkodzi, żeby się nie zablokować przed tym co oferują góry.
Powodzenia i jeśli masz więcej pytań to śmiało pisz. Natomiast co do szkół wspinaczkowych, to warto przed kursami taternickimi udać się na kursy wspinaczki skalnej, żeby poznać asekurację na drogach ubezpieczonych, na własnej czy na wielowyciągach i tu mogę polecić instruktorów z Sokolików, gdyż najczęściej bywam tam i przysłuchując się czasami, mogę stwierdzić, że są świetnie prowadzone, ale jeśli masz bliżej na Jurę to tam też znajdziesz świetnych instruktorów.