Czesc.
tomek.l napisał(a):
Pytanie jest do Irka.
fajnie by bylo, ale ja za maly zuczek jestem
Chetnie bym nawet przekazal twoje pytanie ale pojechal w tatry szkolic.
tomek.l napisał(a):
Wiadomo, że lina nie może mieć za wiele luzu. Dużo luzu to szarpnie i można nie utrzymać. Krzysztof Tretter pisze, że lina nie powinna być w powietrzu bo w razie czego znajdziemy się w szczelinie razem z tym co wpadł pierwszy. Nie wytłumaczył jednak dlaczego.
Mysle, ze w tym co pytasz i co pisze wcale nie ma sprzecznosci. To kwestia sformulowan jak sadze.
On tez. Wyjme cytaty z artykulu:
Ogolnie:
"Lina, pomiędzy partnerami, powinna dotykać powierzchni, ale nie powinna po lodowcu się wlec ani wisieć w powietrzu."
I teraz tak:
"
Zbyt duży luz na linie może spowodować, że w razie upadku jednego z partnerów do szczeliny, drugi może nie utrzymać gwałtownego szarpnięcia" - jest chyba jasne?
Zbyt duże napięcie na linie (lina w powietrzu), poza tym, że wygląda to dziwacznie, to z pewnością znajdziemy się w szczelinie tuż za naszym partnerem. - i to tez w sumie dla mnie jest ok. Mniejszy czas na mozliwa reakcje.
Tak naprawde wane dla mnie jest to: "Przeprawa przez lodowiec wymaga pewnej dyscypliny na linie"
tomek.l napisał(a):
Po za tym linę na ziemi można nadepnąć, a nadepnąć linę w rakach to już w ogóle masakra.
Doczytaj Tomku dobrze:
nie powinna po lodowcu się wlec..
tomek.l napisał(a):
My spotykamy się jednak z opinią, aby nie ciągnąć liny po lodowcu tylko uważać aby była w miarę napięta.
No wlasnie. I tu jak dla mnie lezy problem. Co oznacza w miare? Jak opisac w miare to w miare w artykule? Mysle, ze twoja opinia jest zgodna z tym co pisze Krzysiek tylko kwestia taka, ze tobie pokazano to w warunkach bojowych: ma wisiec tak, zobacz. A Krzysiek musi znalezc mozliwy opis slowny dla czlowieka ktory byc moze sam bedzie to robil pierwszy raz. I wtedy okreslenie w miare nic nie daje. Natomiast: nie napieta na max, nie walajaca sie po lodowcu tylko dotykajaca go to juz daje jakis poglad. Z reka na sercu przypomnij sobie jak to bylo z ta lina jak szliscie?
. Prawie nierealne jest utrzymanie non stop jednej pozycji liny. Natomist w marginesie bledu pomiedzy napieta aniewalajaca sie to jest szansa sie zmiescic. Reasumujac: myslicie to samo tylko kwestia przekazu (o ile ja dobrze zrozumialem). Izwroc na koniec uwage na zdanie: Na poważnie uszczelnionym lodowcu możemy zwiększyć odległość między partnerami i jednocześnie lekko zwiększyć napięcie w linie.