Hej, może nie powinienem zakładać nowego tematu, ale z drugiej strony może niegrzecznie komuś spamować relacje takimi pytaniami.
Interesuje mnie wejście na Zugspitze, właśnie zamówiłem sobie tydzień w sierpniu w miejscowości Krun. Oby tylko pogoda dopisała. I teraz tak.
Rozumiem, że trekkingowo w grę wchodzi wyłącznie szlak dolina Reintal?Z tego, co czytam jest to trasa dosyć długa, większość osób robi ją z noclegiem w schronisku, ja natomiast wolałbym jednodniową wycieczkę. Czy jest to do zrealizowania, jeśli wybiorę sią na szlak odpowiednio wcześniej (powiedzmy 4 rano) i zjadę kolejką?
I tu kolejne pytanie - czy nie będzie problemu z samym zjazdem, jeśli dajmy na to będę chciał wsiąść koło 15:00-16:00 (zbyt dużo ludzi, itd?). Czy można kupić bilet tylko w jedną stronę tam na szczycie? Czy może bilet trzeba sobie zarezerwować odpowiednio wcześniej na dole, czy nawet parę dni przed? Sam zjazd też rozumiem na dwa sposoby - albo bezpośrednio do jeziora, albo najpierw do pociągu a później pociągiem? (czy te 300m do pociągu to szlak trekkingowy, czy potrzebny jest jakiś sprzęt asekuracyjny?)