e_l napisał(a):
To wie jedynie p. radny, a może Ci jednodniowi turyści, którzy nie kwaterują w Zakopanem?
Logicznie rzecz rozpatrując - to nie płacić raczej będą ci turyści, którzy kwaterując poza Zakopanem, będą się chcieli do rzeczonego Zakopanego wybrać.
No bo opłata ma być pobierana przy wjeździe do Zakopanego. Czyli - jeśli będziemy dopiero JECHALI na kwaterę w Zakopanem - to fizycznie nie będziemy mogli pobrać od kwaterodawcy niczego...
Wiem, że w wypowiedziach rozmaitych oficjeli nie należy zbyt dokładnie doszukiwać się logiki...
Ale może zamiast logiki należy szukać... kasy?
Takie podejście może - na dłuższą metę - spowodować, że ludzkość będzie wolała wynająć kwaterę poza Zakopanem - za podobne pieniądze (albo nawet i nieco mniejsze), "dostać" naklejkę od właściciela kwatery i swobodnie "za darmo" - jeździć do Zakopanego, choćby z Kościeliska - tak jak dotychczas...
Odnoszę wrażenie, że wiem skąd podobny pomysł. Być może nie dokładnie taki sam - ale p. Radny słyszał, że dzwonią.
W całym rejonie Chamonix - jeśli korzysta się z zakwaterowania prywatnego, to po uiszczeniu opłaty "klimatycznej" (trzy lata temu było to 1 Eu za dzień od osoby) otrzymuje się coś w rodzaju "karty pobytu" - wpisany na niej jest (przez "kwaterodawcę") okres pobytu i adres, czasem i nazwisko. I taka "karta" uprawnia do darmowego korzystania z transportu - powiedzmy - publicznego (to chyba coś w rodzaju gminy czy innego typu administracja lokalna) na sporym odcinku (o ile pamiętam od Saint-Gervais-les-Bains do Vallorcine - ok. 40 km - autobusami i pociągami) oraz ze zniżek na niektóre turystyczne atrakcje.
W innych miejscach atrakcyjnie turystycznych zapewne działają podobne rozwiązania.
Oczywiście wjazd do Chamonix nie jest płatny (mam na myśli okres letni i trzy lata temu, gdy byłem tam ostatnio) - ale znalezienie miejsca (niepłatnego) do zaparkowania graniczy - zwłaszcza w sezonie - z cudem
pozdrawiam
gb