Rambubu napisał(a):
Mnie się wydaje, że 16 to będzie Durny i Łomnica (dość szerokie i łagodne zbocze), a 17 Kieżmar.
Początkowo też się nad tym zastanawiałem, ale zwróć uwagę na jedno. Fotka jest zrobiona z kierunku SSW. To znaczy, że granie ustawione na kierunku prostopadłym (mniej więcej NW - SE) będą widoczne najlepiej i "najszerzej". Spójrz na przestrzeń między Rysami a Wysoką i wcięcie Wagi. Wydaje się aż nieproporcjonalnie duże. Właśnie z tego powodu. Grań Durny Łomnica to jest właśnie kierunek NW - SE. Grań Wideł to kierunek SW - NE. Kieżmarski tutaj jest proawdopodobnie zasłonięty przez Łomnicę. Poza tym Grań Wideł tak nie wygląda. Tam jest jedno bardzo ostre wcięcie Przełęczy w Widłach. No i to w ogóle nie ten kierunek.
Znasz widok ze Sławkowskiego? To jest ten sam kierunek co tu, tylko bliżej (zresztą widać to doskonale - Sławkowski jest na tle Łomnicy). Ze Sławkowskiego Łomnica zasłania sam wierzchołek Kieżmarskiego, a z Kieżmarskiego sam wierzchołek Sławkowskiego.
Nie wiem, czy na prawo od 17 i trochę niżej nie widać Huncowskiego...
PS. Swego czasu na TG było sporo fajnej gadki o górach a mniej p...lenia o polityce
forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?f=4&t=16788