wrwawa napisał(a):
Dzięki. Niedoprecyzowałem ale jadę motocyklem trasą ok 400 km i na miejscu zamierzam pochodzić w górach przez 2-3 dni nocując tylko w schroniskach i szukam jakiejś fajnej trasy - taka 2-3 dniowa pigułka Bieszczad
Zastanawiam się aby motocykl zostawić w Cisnej lub Smerek i dalej uderzyć górami Może w stronę Ustrzyk Górnych). Szukam pomocy znających temat jak pójść ten czwartek-piątek-sobotę aby móc jak najbardziej skorzystać. Tutaj jest wiele tras a ja mam tylko 2 pełne dni w górach
http://www.twojebieszczady.net/szlaki2.php. Jakieś sugestie?
Rozumiem, że chodzi o 2-3 dniową trasę, z noclegami w schroniskach, która zaczynałaby się i kończyła w tym samym miejscu ?
Zacząć trzeba od tego, że w Bieszczadach jest tylko jedno schronisko położone wysoko w górach - to jest schronisko na Połoninie Wetlińskiej. I jego akurat na nocleg nie polecałabym, bo jest tam tłok. Inne schroniska są w dolinach lub w pobliżu dolin i nie bardzo da się skonstruować sensowną trasę nocując
tylko w schroniskach.
Na początek to może zostaw motocykl w Ustrzykach Górnych (różne możliwości noclegu) i jednego dnia idź na Tarnicę i Halicz (da się zrobić z różnymi wariantami pełne całodniowe "kółko"), a drugiego np. na Połoninę Caryńską (co zajmie pół dnia).
Można też na cały dzień dwie połoniny - Caryńska i Wetlińska (trzeba w jedną stronę podjechać jakimś busem)
To jest może oklepane, ale to jest na sam początek taka dobra kwintesencja Bieszczadów.
Inny wariant - zakładając, ze marsz będzie tylko w jedną stronę, w drugą trzeba wrócić jakimś busem - to nocleg pierwszego dnia w schronisku " Jaworzec", tam zostawienie motocykla (nie wiem czy się zgodzą, trzeba zapytać). Następnie w piątek marsz przez Połoninę Wetlińską i Caryńską do schroniska pod Małą Rawką, tam nocleg, potem podejście na Wielką Rawkę, zejście do Ustrzyk Górnych i jeszcze tego samego dnia wejście na Tarnicę i zejście do Ustrzyk (już samą Tarnicę, bo więcej się raczej nie zdąży). Nocleg w Ustrzykach i w niedzielę rano powrót busem po motocykl. Trochę kombinowania, zwłaszcza w sobotę, ale myślę, że da się zrobić.