Nadesłane przez Czytelników zaproszenia
"Zaproszenie
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, zaprasza Szefów Kuchni oraz Restauratorów na cztery bezpłatne biesiadne warsztaty kulinarne, które zorganizowane zostaną w dniach 11-14 sierpnia br. (poniedziałek-czwartek) w godz. 11.00-13.00 w Restauracji Wesele i Restauracji Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23).
Interaktywne warsztaty z możliwością degustacji potraw będą promować i prezentować sposoby przyrządzania rzeszowskich tradycyjnych dań, a poprowadzi je doświadczona w daniach kuchni regionalnej - pochodząca z Rzeszowa - Jagna Niedzielska (
http://www.dealcooking.com). Warsztaty każdorazowo prezentować będą inne niż na poprzednich warsztatach dania rzeszowskie. Prowadząca, w trakcie przygotowywania potraw, zaangażuje widzów do pomocy w gotowaniu, jednocześnie tłumacząc uczestnikom historię potrawy oraz sposób jej przyrządzania.
W trakcie warsztatów przygotowane zostaną dania i potrawy zaczerpnięte z wydanej w 1885 r. przez J. Bobreckiego publikacji pt. „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów…”
W trakcie warsztatów przygotowane zostaną klasyczne zestawy obiadowe z deserem charakterystyczne dla kuchni rzeszowskiej II połowy XIX wieku. Wybrano menu z podziałem na zupę, główne danie oraz deser:
1. Zupa chlebowa, zupa z ziół, chłodnik z malin na winie, zupa piwna z serem
2. Smażona wątróbka gęsia, Mostek cielęcy z agrestem lub innymi owocami, Makaron z szynką, Krokiety z makaronu.
3. Pianka gorąca z jabłek, Śliwki smażone, Krem z biszkoptów, Szmorn z bułek i rodzynkami.
W trakcie warsztatów w tzw. międzyczasie będą przygotowywane jeszcze małe dodatki jak kartofle z majerankiem, krem chrzanowy itp.
Rzeszowska kuchnia jest coraz modniejsza, a potrawy tradycyjne są chętnie poszukiwane przez smakoszy. Coraz łatwiej znaleźć lokale z proziakami czy pierogami w karcie menu. Widoczne jest zapotrzebowanie na żywność opartą na tradycyjnych uprawach i hodowlach, przygotowywaną zgodnie z dawnymi recepturami.
Będziemy bardzo wdzięczni za udział w biesiadnych warsztatach kulinarnych, a także za ewentualne potwierdzenie udziału w tym przedsięwzięciu. Można oczywiście wybrać 1, 2, 3 warsztaty z przedstawionych terminów, lub wziąć udział we wszystkich.
z poważaniem
Krzysztof Zieliński
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"
35-074 Rzeszów, ul. Rynek 16, II piętro, pokój 2.3, +48 17 852 85 26
http://www.podkarpackiesmaki.pl,
http://www.skarbypodkarpackie.pl "
"Proszę o oddanie głosu na Sanok w Konkursie na najpiękniejsze miasto w Polsce. Głos oddaje się poprzez aplikację na Facebooku (aplikacja wymusza również lajkowanie fanpage projektu Inspirowani Naturą)
kliknij proszę na link
http://inspirowaninatura.pl/plebiscyt-2014/sanok/Pozdrawiam
Piotr Kutiak
GSM:663740066(Plus)
www.przewodnik-bieszczady.pl "
A na naszej stronce
http://www.grupabieszczady.pl piszę o psiaku Lakim z sanockiego skansenu i o kataryniarzach. Zapraszam