Jako, że jestem tu nowy, wypadałoby się najpierw przywitać, zatem cześć.
Przejrzałem forum, ale znalazłem tylko wyrywkowe informacje, dlatego zakładam nowy wątek.
W sierpniu planuję wypad w Tatry Słowackie, z konkretnym celem zdobycia Lodowego. W związku z tą ideą urodziło mi się kilka pytań, na które mam nadzieję ktoś z tego zacnego grono będzie w stanie mi odpowiedzieć.
Ok do rzeczy:
1. Wejście na szczyt aspekt techniczny. Z kolegą rozważamy klika wariantów wejścia. Zależą one od tego skąd zaczniemy i czy będziemy robić pętle czy wejdziemy i zejdziemy tą samą drogą. Generalnie preferowaną opcją jest wyruszenie ze schroniska Teryego wejście na ramie Lodowego tak aby dostać się pomiędzy Lodowy zwornik a Lodowy szczyt (wejście na obszerne obniżenie grani wg J. Nyki), na którą wiedzie nieznaczony szlak i tu pierwsze pytanie, jak wygląda nawigacja. Czy łatwo znaleźć i trzymać się szlaku? Czy jest jakoś oznaczony choćby stosami kamieni (jak ścieżka taternicka).
Stamtąd przez konia na Lodowy Szczyt i dalej na Lodową Kopę do Lodowej Przełęczy i zielonym szlakiem z powrotem do schroniska Teryego.
Na takiej drodze, napotkamy dwie istotne trudności: Konia i Lodową szczerbinę. Chciałbym wiedzieć, jakie trudności tam mogę napotkać. (Może jest ktoś wstanie podać trudność w UIAA) Czy można poruszać się tam bezpiecznie bez sprzętu wspinaczkowego? Jeżeli zalecane jest wzięcie sprzętu, to moje pytanie, w jakim zakresie będzie mi on potrzebny. Pytam, czy jest jakiś niepewny moment, czy powinienem normalnie poprowadzić trawers z pełną asekuracją. Proszę powiedzcie, gdzie jest trudno i niebezpiecznie, i ewentualnie, jaki wariant przejścia byście polecali?
2. Kwestie formalno prawne. Z tego, co wiem, na szczyt zazwyczaj ludzie wchodzą z przewodnikiem, my nie mamy zamiaru korzystać z takowego. Stąd pytanie, czy idąc na lodowy szczyt nieznaczoną drogą nie dostaniemy mandatu? Czy to zależy od tego czy natrafimy na strażnika, czy nie? Czy karta KW jest wstanie nam coś pomóc? Jeżeli to tylko kwestia szczęścia, czy napotkamy kogoś czy nie, to czy wiecie jak, często tam patrolują?
Jeżeli jest coś, o czym powinienem jeszcze wiedzieć, proszę dajcie znać. Jeżeli znacie jakieś miejsce gdzie mogę uzyskać trochę więcej rzeczowych informacji, też proszę dajcie znać. Czytałem różne opisy wycieczek, ale poza tym, że było ładnie i ktoś się trochę po bał to nic rzeczowego w nich nie znalazłem.
Z góry dziękuję, i nie ukrywam liczę na Waszą pomoc