Jakub napisał(a):
Czesio - wtajemniczysz mnie co to za ekipa i skąd? Plan jaki przedstawiłeś zakłada 9 dni działania bez przerwy. Nie chcę studzić entuzjazmu Nowicjusza, ale raz że w lipcu to niemożliwe żeby w tak długim czasie nie zdarzyły się opady deszczu , no a dwa że nie wiem czy do zrobienia jest w jednym dniu wejście na Rysy z chaty , zejście do Czarnego i wejście na Mięguszowiecką Przełęcz skąd zejście do Moka. Byłby to nader ambitny plan na jeden dzień, ale powodzenia:) napiszcie potem relację na Forum , jak zrealizujecie plan
Jakubie, nasza ekipa tatrzańska jest z całej Polski. Poznaliśmy się na innym Forum a odkrywszy wspólną pasję do górskich wędrówek wybraliśmy się w Taterki już w tamtym roku. Pisałem o tym w tym temacie.
czesio1 napisał(a):
No wreszcie coś się ruszyło w temacie.
To dołączę i ją z konkretami. Ja planuję wypad w sierpniu i też noclegi tylko w schroniskach w takim układzie:
1) Zakopane - Szczyrbskie Jezioro - Chata pod Rysami
2) Chata pod Rysami - Rysy - Morskie Oko
3) Morskie Oko - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem - Morskie Oko
4) Morskie Oko - Wrota Chałubińskiego - Szpiglasowy Wierch - Siklawa - Pięć Stawów
5) Pięć Stawów - Kozi Wierch - Granaty - Czarny Staw Gąsienicowy - Kościelec - Murowaniec
6) Murowaniec - Świnica - Kasprowy Wierch - Suchy Wierch - Schronisko Kondratowa
7) Schronisko Kondratowa - Giewont - Miętusi Przysłop - Schronisko Chochołowskie
8 ) Schronisko Chochołowskie - Grześ - Wołowiec - Starorobociański Wierch - Iwaniacka Przełęcz - Schronisko Ornak
9) Schronisko Ornak - Smreczyński Staw - Dolina Kościeliska - Przełęcz w Grzybowcu - Siklawica - Sarnia Skała - Kuźnice - Zakopane
W sumie 9 dni w górach, prawie 65 godzin marszu według map i ponad 100 kilometrów do przejścia.
czesio1 napisał(a):
W sumie 9 dni w górach, prawie 65 godzin marszu według map i ponad 100 kilometrów do przejścia.
Nie wszystko udało się zdobyć ale tym większa będzie chęć, żeby tam wrócić za rok.
A podsumowując wyszło tak:
1) Szczyrbskie Pleso - Rysy - Szczyrbskie Pleso (odcinek od Porpadzkiego Stawu do Szczyrbskiego w strugach deszczu)
2) Palenica Białczańska - Morskie Oko (całą drogę padał deszcz)
3) Morskie Oko - Czarny Staw pod Rysami - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem - Czarny Staw pod Rysami - Morskie Oko
4) Morskie Oko - Wrota Chałubińskiego - Szpiglasowy Wierch - Siklawa - Schronisko Pięciostawiańskie
5) Schronisko Pięciostawiańskie - Kozi Wierch - Żleb Kulczyńskiego - Czarny Staw Gąsienicowy - Murowaniec
6) Murowaniec - Świnicka Przełęcz - Kasprowy Wierch - Kopa Kondracka - Dolina Małej łąki - Kościelisko (chcieliśmy jeszcze zaliczyć Giewont ale strasznie dużo stonki było, kolejka za duża jak na naszą cierpliwość)
7) Siwa Polana - Schronisko Chochołowskie (znowu padał deszcz)
Schronisko Chochołowskie - Grześ - Rakoń - Wołowiec - Schronisko Chochołowskie (z uwagi na kosmiczną mgłę i zaczynający deszcz odpuściliśmy drogę na Jarząbczy Wierch i na Starorobociański)
9) Schronisko Chochołowskie - Przełęcz iwaniacka - Ornak - Dolina Kościeliska - Przysłop Miętusi - Kościelisko.
W sumie 9 dni wędrówki i 112 pokonanych kilometrów z czego prawie 90 kilometrów w samych górach. Pogoda prawie wymarzona bo jak na tyle dni deszcz padał tylko wtedy gdy szliśmy asfaltem.
Ja już chcę tam wracać.
A Rysy otworzyli w dniu naszego wyjazdu.
Nasza tatrzańska przygoda została oczywiście uwieczniona na filmowej kliszy.
A w tym roku planujemy w nieco większym gronie ponownie ruszyć na zdobycie Tatr! Co do Chłopka to wierzę, że damy radę bo z Chaty chcemy wyruszyć z samego rana, żeby podziwiać wschód słońca na Rysach. Czasu będzie wiec dużo a Mięguś nam niestraszny.