matragona napisał(a):
mastik,mam innego wisporta i powiem,Ci,że te plecaki do smukłych raczej nie należą,tym bardziej jak potroczysz jeszcze graty do niego..
Z wymiarów podawanych przez producentów (napisałem je w poście) wynika, że ten model jest jednak smuklejszy
semow napisał(a):
Tak jak napisałem. Zakładam, że z boku troczy się takie rzeczy jak kijki czy stelaż od namiotu, czy inne podobne - do środka tego nie wrzucisz.
Chodziło mi bardziej, że to co do bocznej kieszeni wrzucisz możesz też wrzucić do komory głównej, skoro kieszeń ta korzysta niejako z pojemności komory głównej. Oczywiście tracąc na organizacji ale niewiele na pojemności.
semow napisał(a):
Troczenie ciężkich rzeczy "pod plecakiem" też by destabilizowało bagaż solidnie. Ciężkie rzeczy najlepiej mieć bliżej pleców, w środku.
Jasne, że ciężkie rzeczy najlepiej mieć w środku stosunkowo blisko pasa biodrowego ale zdarzyło mi się już iść np. z przytroczonym namiotem pod plecakiem i mam obawy czy takie troczenie jak w Kestrelerze nie miałoby tendencji do "prostowania" mnie przez pewne odciągnięcie środka ciężkości od pionu sylwetki co przy mojej budowie może być pewnym problemem. Oczywiście takie mocowanie ma też i zalety, o których pisałem wcześniej.
semow napisał(a):
Miałem swego czasu Wisporta Climbera, plecak z jednej strony pancerny przez potężną cordurę, ale dwie klamry pękły i gąbka na plecach jakaś lewa była, niszczyła ubranie. No i przepaść w rozwiązaniach technologicznych w stosunku do Ospreya.[/guote]
Przepaść? Nie za mocno napisane? Czyli w jakich rozwiązaniach? Bo tak na pierwszy rzut oka to w Quickpacku takie rozwiązania jak dzielona komora, odpinana klapa i wzdłużny frontowy zamek do całej komory (zamki zabezpieczone dodatkowo paskami kompresyjnymi) to mi odpowiada.
W Quickpacku z tego co widzę jest lepszy system nośny od Climbera ale klamry chyba te same. Te klamry co Tobie pękły to od normalnego użytkowania (np. obciążenia plecaka) czy od uszkodzenia mechanicznego (nadepnięcia, uderzenia o coś)?
semow napisał(a):
Ale czy 500 zł bym dał za Kestrela - raczej nie
No ja chyba też nie ale z drugiej strony podobający mi się Quickpack kosztuje 100 zł mniej, może warto dołożyć choć gdzieś granicę muszę postawić i dałem ją na 400zł.
Może jest jeszcze jakiś użytkownik Quickpacka i podzieliłby się uwagami pod kątem moich oczekiwań/wątpliwości z moich postów? Bądź ktoś z innymi propozycjami? Może ten Berghaus Torridon? Jest za 340 zł choć jakoś najmniej mnie przekonuje.....