Witam.
Mam analogowy kompas, miałem samochodową nawigację GPS, której używałem gdy szedłem na szlak, albo na snowboard, żeby sobie zrzucić potem przebieg trasy (wraz z wysokościami, prędkościami, itd.) w pliku
KMZ do Google Earth, teraz zacząłem bawić się w małego majsterkowicza, żeby sobie zrobić jakiś podręczny klinometr do mierzenia 'stromizn' na stokach.
Zacząłem szukać jak wyglądają takie klinometry. Najpierw trafiałem na takie stricte geologiczne 'naukowe' (ciężkie, stalowe itd.), potem nagle okazuje się, że bywają kompasy z klinometrem
a na końcu okazało się, że są aplikacje do niektórych telefonów, które mają w sobie kompas i jednocześnie te 'wybrane' telefony pozwalają na wskazywanie jego pochylenia (mają w sobie żyrokompas czy coś takiego).
Chodzi o to, że ... za dużo tego. Denerwuje mnie, że muszę mieć klika różnych przedmiotów/urządzeń, ale podobno...są takie urządzenia wielofunkcyjne. Miałem zegarek, który miał w sobie kompas, termometr i wysokościomierz...ale nie miał klinometru, ani gps.
Są te elektroniczne kompasy z termometrem, wiatromierzem, albo są kompasy analogowe z klinometrem...ale nie mają gps.
Może telefon o którym wspomniałem wcześniej, którym można zmierzyć pochylenie, temperaturę ma kompas i moduł GPS z funkcją zapisywania trasy do pliku KMZ - tyle tylko, że te telefony wydają się...zniewieściale delikatne :/ Jakoś nie widzę operowania tym telefonem w minusowej temperaturze, wilgoci, śniegu itd. ?
Słyszałem też o nawigacjach gps ale...'turystycznych'. Czyli zamiast map miast, mapy szlaków i gór itp., ale czy takie nawigacje mają te pozostałe elementy: klinometr, temperaturę (bo kompas to chyba automatycznie w związku z posiadaniem GPS) i zapis do pliku KMZ ?
Czy znajdę jakieś urządzenie - które potrafi podać i zmierzyć te parametry o których wspomniałem ?
PS.
Pytam specjalnie o ten format KMZ, bo gdy przy pierwszej nawigacji samochodowej wystarczyło będąc na mapie wcisnąć RECORD i stop RECORD, a cała trasa w tym momencie zapisywała się do pliku KMZ, który można było łatwo wyjąć i przenieść na komputer - to okazało się, że to wcale nie jest takim standardem i tak oczywiste we wszystkich nawigacjach
Albo nie mają nagrywania ścieżki, a jak mają to w jakiś dziwnych formatach, albo żeby wyjąć te pliki to trzeba zainstalować jakieś dodatkowe oprogramowanie, kable, jakieś eksporty i inne....muje :/