Ja się przyłączę - śpiwora nigdy nie kupowałem bo nie potrzebowałem - zawsze robiłem trasy jednodniowe, ale fajnie było by czasem się gdzieś zatrzymać i nie musieć napitalać całej trasy do od nowa tylko iść np od schronu do schronu czy zostać pod jakąś wiatą (chociaż te są dosyć nisko to nie wiem na ile to bezpieczne - w sensie żeby mnie jakiś misiek nie dziabnął
).
Zauważyłem że puchowe nie tylko mają mają lepsze temperatury na zimno, ale i są lżejsze, a ja potrzebuję możliwie małego i lekkiego śpiwora, ale też takiego który się sprawdzi w różnych warunkach, chociaż nie musi to być nie wiadomo jakie ekstremum - w -40 spać raczej nie planuję
Chciałbym mieć 1 na cały rok - głównie używany w schronie, tudzież namiocie lub nawet pod czasem chmurką, ale że nie mam w temacie kompletnie żadnego doświadczenia to pytanie - czy jak kupię śpiwór który ma np -30 albo -35 ekstremum to czy w lecie się w tym nie zagotuję? Tzn w sensie że podejrzewam, że trzeba będzie spać w tym porozpinanym na maksa pewnie
Po za tym czy ktoś zna jakiś sklep nawet online który ma duży asortyment śpiworów? Najczęściej to straszna bieda z tym jest - często są po 3 na krzyż i tyle. W wielu jest np Marmot Never Summer ale raz, że lekko przydrogo (1,1k) to jeszcze nie wiem czy to ma sens dla kogoś o takich potrzebach jak ja - zwróciłem uwagę na niego (po za faktem że po prostu jest w sklepach) z uwagi na fakt, iż waga taka jak tańszych syntetycznych a pozwala na spanie również w niższych temperaturach. W lecie w Tatrach to - 40 nie spotkam, ale zawsze lepiej mieć komfort niż jechać na granicznej temp.
Fajnie prezentuje się też Marmot Plasma 15 (ew słabsza 30) - wersja 15 waży 0,9kg i ma temp. ciepło niby dowolne/ komfort do -7,8/ ekstr - 25,9 czyli generalnie jest lekko i zakres ciekawy - tylko nigdzie po sklepach go nie widzę to nawet nie wiem jaka cena. I czy się dobrze sprawuje...
Prosiłbym o podpowiedź bo jak wspomniałem w temacie jestem zielony. Jeśli np będzie kosztował (mowa o Plasmie) np 800zł i uważacie że warto to ok - dozbieram bo lubię rozwiązania kompletne - na półśrodki często wydaje się więcej. Ale z drugiej strony, nie zawsze jest sens pchać kasę we wszystko skoro np nie ma takiej potrzeby
Po za tym nawet ta cięższa Plasma to 0,8kg mniej w stosunku do Never Summer'a czyli całkiem sporo...
Cytuj:
Ale na coś zimniejszego wzięliby chyba IV
Tylko, że według katalogu producenta IV ma tylko 3st dla ekstremum więcej niż III
EDIT
Ten Wave III wygląda nieźle - bo cena dobra, temperatury też wyglądają nieźle - szkoda tylko, że taka waga...