Stonka sudecka napisała:
Cytuj:
chcę się wybrać w Tatry gdzieś na tydzień, najlepiej dla mnie by było latem, choć jeśli o Tatry chodzi to chyba nie najlepsza pora ze względu na dzikie tłumy no ale...
Lato to rzeczywiście nie najlepsza pora na na Tatry- oprócz tłumów psujących odbiór tych gór, uciążliwe bywają upały czy niepewna pogoda (burze).
Teraz- wrzesień/październik, jest najlepszy okres na tatrzańskie wycieczki- pogoda stabilniejsza, powietrze bardziej przejrzyste (lepsze widoki), ludzi mniej (chociaż we wrześniowe słoneczne weekendy nadal sporo, zwłaszcza na najpopularniejszych szlakach; za to w październiku, poza weekendami- praktycznie pustki). Trzeba tylko uważniej kontrolować warunki przed wyjazdem, bo zdarzają się już oblodzenia w najwyższych partiach i opady śniegu.
No, ale w dobie internetu nie ma z tym problemu
.
Cytuj:
No i pytanie, jak się idzie po różnych Grzesiach, Małołączniakach, Czerwonych Wierchach, czy to są dobre trasy żeby w następnej kolejności poznawać te góry
Właściwe całe Tatry Zachodnie (poza rejonem Rohaczy, Trzech Kop i Banówki na Słowacji) to szlaki spacerowe, które nie powinny sprawić kłopotu nawet początkującemu turyście (poza wymaganiami kondycyjnymi oczywiście), a tym bardziej osobie z 6-letnim doświadczeniem w Sudetach.
Cytuj:
Od razu mówię, ze nie zamierzam się pchać na Rysy, Orle, Zawraty i inne takie, mogę gdzies spróbować czy dam radę na łańcuchach ale nie chcę się w pojedynkę porywać na pionowe ściany.
Nie ma co demonizować. Pionowe ściany to taternicy pokonują, nie turyści. Oczywiście jest duża ekspozycja na niektórych szlakach i to należy wziąć pod uwagę (własną reakcję na nią).
Jeżeli byłaś np. na Szczelińcu i schodziłaś po łańcuchach do "Piekiełka", to masz już niewielki przedsmak jak wyglądają takie szlaki w Tatrach. Różnicę stanowi więcej powietrza pod stopami.
Subiektywny ranking trudniejszych szlaków w polskich Tatrach Wysokich (od najłatwiejszego do najtrudniejszego).
1. Szpiglasowa Przełęcz z Doliny 5 Stawów Polskich
2. Kościelec
3. Kozia Przełęcz z Doliny Gąsienicowej
4. Orla Perć: Skrajny Granat - Kozi Wierch
5. Zawrat z Doliny Gąsienicowej
6. Świnica
7. Przełęcz pod Chłopkiem
8. Rysy (od strony polskiej)
9. Kozia Przełęcz z Doliny 5 Stawów Polskich
10. Orla Perć: Krzyżne - Skrajny Granat
11. Orla Perć: Zawrat - Kozi Wierch
Naturalnie, każdy może to inaczej odczuwać, ale mniej-więcej tak to wygląda w warunkach letnich (bo w warunkach zimowych ten ranking będzie wyglądał już inaczej).
Pierwsze 6 nadaje się dla początkujących, jako szlaki "testujące" wrażliwość na ekspozycję.
Oczywiście takie "testowanie" powinno się odbywać w optymalnych warunkach (sucha skała, pewna słoneczna pogoda).
Cytuj:
czy bazę mieć jak poprzednio w Zakopanem czy od schroniska do schroniska?
Lepiej od schroniska do schroniska. Oszczędzasz na dojazdach do wylotu szlaków i 1,5-2h dojścia do schroniska (gdzie startują właściwe trasy) + zejście schronisko-bus i powrót na kwaterę.
Innymi słowy, w wariancie schroniskowym jesteś o przynajmniej 5h więcej we właściwych górach dziennie.
Wady: trzeba trochę więcej nosić w plecaku, no i latem bywa problem z miejscem w schronisku (dlatego lepiej jeździć jesienią
).