Dzięki Wszystkim za odpowiedź
raffi79. napisz proszę coś więcej o tych owcach - czy one wychodzą razem z jagniętami na pastwiska? bo będąc w górach nigdy jagnięcia nie widziałam z matkami. Czyli rozumiem że szczyt plonowania runi w górach przypada na maj/czerwiec?
a na nizinach wypas taki zaczyna się
wcześniej czy później?
Wiem że polskie owce górskie rodzą zazwyczaj jedno jagnię - pytanie po jakim czasie te jagnięta są odsadzane (owca jak długo po odsadzeniu jagniąt ma jeszcze laktację?) I czy ktoś słyszał o tzw. mleku rezydualnym u tej owcy - i ile ona go ma (czyli takiego mleka, którego nie da się wydoić ręcznie,(no chyba że po podaniu oksytocyny) jest przeznaczone dla jagniąt)
Dzięki
jak napisał raffi79. owce produkują coraz mniej mleka bo jest to związane z jakością pastwiska, ale mi się wydaje że to nie jest główny powód. Jarlaki maciorki (owce w wieku 3 mies - 1 roku) nie produkują mleka. Dopiero po urodzeniu pierwszego jagnięcia zaczynają je dawać. Im jagnię starsze tym potrzebuje go mniej a zaczyna więcej pobierać np. zielonek. To że owce są w górach dojone przez górali przedłuża ich laktację, aż do momentu zasuszenia i regeneracji organizmu przed kolejnym porodem. szczyt wykotów u POG przypada na miesiące zimowe ale nie pamiętam jakie....