Ali7 napisał:
Cytuj:
Byłbym za. Skończy się może obecny burdel, brud, syf i siermięga.
Co do schronisk, to się nie zgodzę- nie jest tak źle. Schronisko to nie hotel więc nie wymagam zbyt wiele- nocleg w łóżku + stół gdzie mogę przygotować/zjeść posiłek + woda do podstawowej higieny + wrzątek do termosu w zupełności mnie zadowalają.
Polskie schroniska mają moim zdaniem trzy istotne wady:
- w sezonie strasznie zatłoczone (no, ale to nie wina właścicieli schronisk)
- za glebę biorą prawie tyle samo co za łóżko
- częsty problem ze znalezieniem miejsca na wysuszenie rzeczy (zwłaszcza gdy w pokoju jest komplet gości)
Mimo wszystko ceny jeszcze nie są takie tragiczne (w porównaniu np. ze Słowacją, która pod tym względem wyprzedza już schroniska w Alpach). A i możliwość przygotowania własnego posiłku bardzo sobie cenię- nie wszystkie wzorce musimy czerpać z zachodu.
! napisał:Cytuj:
Ja to widzę tak- Słowacka firma jest właścicielem kolejek po ich stronie.
Tam rozbudowano infrastrukturę tak że się nie umywamy do nich.
U nas z racji ograniczeń parkowych nic nie zrobią.
Wykupując kolejki wystarczy nic nie robić, a nawet delikatnie ograniczać i konkurencja wyeliminowana , przynajmniej ja bym to tak zrobił jakbym miał te drobne kilka baniaków euro na wydanie
FX napisał:Cytuj:
Czarny lobbing Austriaków jest w materii ograniczania wszelkich inicjatyw w Tatrach udowodniony. Polski narciarz już się liczy w zagranicznych kurortach...
jak zwykle nie ma równowagi...
Przyczyna jest prosta- w naszych Tatrach nie ma na to miejsca.
Mamy tylko 2,5 doliny w Tatrach Wysokich (Rybiego Potoku, Roztoki-5StawówPolskich, Suchej Wody-Gąsienicowa- zależy czy liczyć ją do Tatr Wysokich czy do Zachodnich) i 4,5 w Tatrach Zachodnich (Chochołowska, Kościeliska, Małej Łąki, Bystrej-Kondratowa, Gąsienicowa (0,5))- łącznie 7 dolin (dolin w sensie tatrzańskim, w sensie alpejskim byłyby to raczej dolinki). Nie jest możliwe by na tak małym obszarze zadowolić wszystkich. Chcąc rozbudować infrastrukturę narciarską trzeba by wyeliminować unikalną tatrzańską przyrodę, a chyba nie o to chodzi.
I jeszcze jedno- na porównanie Tatr do Alp Austriackich pozwalają sobie chyba tylko ludzie którzy nigdy w Austrii nie byli- tam mają góry typu Tatry i wyższe po horyzont w każdym kierunku, jedna ich średnia dolina to jak nasze Tatry. Mogą sobie pozwolić na budowę kilkuset ośrodków narciarskich- i tak zajmują one niewielki procent Alp. Pomimo tego, takiej przyrody jak mamy w Tatrach mogą nam pozazdrościć. I to właśnie tę przyrodę powinniśmy chronić- ona decyduje o wyjątkowości Tatr. Totalną głupotą byłoby poświęcanie jej dla kilku dodatkowych wyciągów. Mam nadzieję że TPN nigdy do tego nie dopuści.