Cytuj:
Witam,
swiechu, jeśli pojedziesz w Alpy na 10-14 dni, i w tym czasie złapiesz "klime" to przy dobrej pogodzie, popędzisz sam na tę plaskatą górę , bez oglądania się na innych. Przy dwóch dniach dobrej pogody - zaliczysz sobie tę górkę. Liczenie na ekipę, ich tempo, sprowadza się do tego, ze (przy dobrej pogodzie ) będziesz z kolegami szedł ok 5-7 godzin na szczyt i ok 3-5 godzin wracał.
W solówce zrobisz te drogę w 5-6 godzin (schronisko-szczyt-schronisko). Doświadczenie? owszem na inne pagórki musisz posiadać , ale na MB, przy dobrej pogodzie idzie kilkadziesiat ludków - powiazanych (dla 2-3 wąskich szczelin). Jedyne miejsce gdzie NAPRAWDĘ musisz uwazać to Żleb Spadajacych Kamyków, reszta to pikuś. Rezerwujesz nocleg (ew dwa - przy zniżce to jest po 14,25 eu/za noc ) w schr Goutier, i rankiem zapychasz, to tyle. I masz swoje marzenie spełnione. Czyli krótko
kolejka do Belaviie (dwie strony tj ok 13, 7eu), 2 przystanki tramwajem tj ok 10 eu , max 2 noclegi w schronisku 2x14,25 = 28,5 eu
Razem lekko przekroczysz 50 eu, zero tachania spiworów, namiotu, karimat - tylko zarcie, oraz picie . Najlepszy okres na MB, to od połowy sierpnia do poczatku września.
viking
Oczywiście jest to moje zdanie - bo zaraz tu się znajdą fachowcy od kursów zimowych, lawinowych etc , wyposażenia w śruby, czekany ( którę, ładnie się zaprezentują podczas sesji zdjęciowej).
toś mnie teraz zachęcił. Może rzeczywiście przyspieszę termin wyjazdu
A na czym polega aklimatyzowanie się do wysokości? Są do tego jakieś specjalne techniki? Jak wyjadę sobie w alpy na długi weekend w maju to po połowie roku nadal będę przystosowany do takich wysokości? Słyszałem kiedyś o "pamięci wysokościowej" ale mogę się mylić.
Czy okres w którym trzeba się zaklimatyzowywać jest jakoś specjalne określony? dostosowany do pory roku lub temeratury? I czy wchodzą przykłądowo na 5000m n.p.m. wystarczy że będę gdzieś wysoko w alpach aby się do tych 5k przystosować czy muszę dostać się na wysokość gdzie ciśnienie i gęstość powietrza jest podobna do tej którą chcę osiągnąć?