Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pt gru 20, 2024 8:27 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 7:30 am 
Kombatant

Na drogi normalne na MB spokojnie wystarczą Ci raki turystyczne. Na "niezbyt ambitne chodzenie", czyli trudności F, PD także.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 9:38 am 
Stracony

Nawiasem mówiąc mam taką swoją teorię, przepraszam - jest tylko moja i nie ma na celu poniżenia kogoś czy odwiedzenia od ciekawych planów - że jeśli ktoś nie wie jaki sprzęt będzie mu potrzebny na jakąś górę czy drogę, to jeszcze dla niego za wcześnie na tą górę czy drogę. *)

*) Oczywiście nie chodzi mi tu np. o kwestię doboru odpowiedniego zestawu friendów pod konkretną drogę, mówię tylko o różnych "laickich" pytaniach, jak powyższe o raki, lub "czy na Everest brać polar".

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 5:01 pm 
Nowy

Na MB plany są na 2012 rok ..dopiero. Do tego czasu chcę spokojnie nabierać doświadczenia i w razie okazyjnych promocji nabywać sprzęt.
leppy: Nic nie poradzę na to że ze względów przede wszystkim finansowych i czasowych takie przedsięwzięcia jestem zmuszony planować z wyprzedzeniem.
Dopiero zaczynam przygodę z górami wyższymi od naszych kochany Tatr. Czytałem m. in. o rakach, wiem że te wymienione są popularne i wystarczają na nasze góry, nie chciałbym jednak żeby się okazało, że jak kupię takie to będę w nich chodził przez dwa sezony a później będzie trzeba od nowa zbierać sprzęt.

Pytanie laickie, ale pomimo, że cel mam odległy, już chcę się do niego powolutku przygotowywać. Ja bym tego nie nazwał porywaniem się z motyką na słońce, ale przedsiębiorczością i rozsądnym podejściem do sprawy [;
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 5:13 pm 
Kombatant

on the rocks napisał(a):
wiem że te wymienione są popularne i wystarczają na nasze góry

Niekoniecznie. Raki dobiera się pod kątem trudności drogi, nie zaś wysokości góry. Pionowe zęby na MB normalką pewnie się nie przydadzą, a w takiej Małej Fatrze już gdzieniegdzie tak.
:D

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 7:36 pm 
Stracony

Kolego on the rocks - oczywiście, bardzo dobrze czynisz pytając, przecież ja tego nie skrytykowałem, tylko rzuciłem nawiasem swoją teorię. ;) Ba, Twój post tylko ją potwierdza - teraz na MB jest dla Ciebie za wcześnie, ale w 2012 (po dwóch zimach w Tatrach) - jak najbardziej. Póki co przewidująco i wyprzedzająco pytasz o sprzęt, OK. Źle byłoby, gdybyś dzisiaj pytał o sprzęt, a za 2 tygodnie chciał jechać. Powodzenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1