zbych napisał(a):
Basia Z. napisał(a):
Uprzejmie informuję, że ponieważ nie jestem specjalistą kończę udzielanie się w tym temacie i w podobnych, gdyż wg Lucyny w tematach dotyczących Karpat Wschodnich powinni się udzielać jedynie specjaliści.
A od kiedy Lucyna decyduje na tym forum, kto może lub nie może pisać na jakieś tematy
Basiu, nie fochuj
Fajnie się to forum rozwija w tematach pozatatrzańskich. I bardzo dobrze. Przy znacznym Twoim udziale, niezależnie co na ten temat uważa Lucyna. I udzielasz dużo cennych informacji, wskazówek spostrzeżeń. Jeżeli Lucy będzie miała jakieś uwagi merytoryczne, to zawsze może dokonać polemiki.
Prosisz o merytorykę. Chcesz masz. Baśka zarzuca mi, że wycofuje się z tematu, bo ja powiedziałam iż w tematach dotyczących Karpat Wschodnich powinni udzielać się jedynie specjaliści. Oczywiście, że czegoś podobnego nie powiedziałam. Wprost przeciwnie cieszę się, że o tym regionie dyskutują wszyscy.
Dowody.
Są dwa przyklejone wątki o Karpatach Wschodnich: ten i o Bieszczadach. Tu zapanował marazm ale drugi prowadzony przeze mnie kwitnie, rozwija się i będzie kontynuowany. Piszą tam, dają fotorelacje i wrzucają fotki ludzie związani emocjonalnie z Karpatami Wschodnimi, w różnym stopniu je znający. I dzięki temu wątek jest ciekawy, rodzi się mały przewodniczek dotyczący spraw mojego regionu. Baska jako przewodnik beskidzki, autor przewodników i osoba ucząca przysżłych przewodników wie o pewnym podziale stworzonym przez Kondrackiego.
Podział geograficzny Karpat Wschodnich
Karpaty Wschodnie położone są na terytorium kilku państw: Polski, Słowacji, Ukrainy i Rumunii. Rozciągają się od Przłęczy Łupkowskiej po Przełęcz Predeal.
Można je podzielić na Zewnętrzne i Wewnętrzne Karpaty Wschodnie.
Nas interesuje część Zewnętrznych Karat Wschodnich zwana Beskidami Wschodnimi. Te dzielimy na Beskidy Lesiste i Beskidy Połonińskie.
Beskidy Lesiste
- Góry Sanocko-Turczańskie
- Bieszczady Zachodnie
- Bieszczady Wschodnie
- Beskidy Brzeżne
- Gorgany
- Beskidy Pokucko-Bukowińskie
Beskidy Połonińskie:
- Połonina Równa,
- Pasmo Borżawy,
- Pasmo Świdowca,
- Czarnohora,
- Połoniny Hryniawskie i Góry Czywczyńskie.
-