Trauma_ napisał(a):
Solina a nie morze jakby ktoś nie wierzył
Eee tam, morze tylko, że bieszczadzkie.
Jezioro Solińskie to jeden z największych zbiorników wodnych w Polsce. Oto kilka informacji przybliżających jego wielkość: powierzchnia przy normalnej rzędnej piętrzenia 21 km 2, przy maksymalnym spiętrzeniu 22,5 km 2, średnia głębokość 30 m, największe głębie przekraczają 60 m. Pod względem pojemności jest to największy sztuczny zbiornik w kraju. Wartość użytkowa wody to 475 milionów m 3, pojemność 500 milionów m 3. Jezioro może przyjąć falę powodziową i powiększyć swoją pojemność o kolejne 25 milionów m 3 wody.
Wyjątkowo piękna linia brzegowa zwana bieszczadzkimi fiordami uzależniona jest od pozimu spiętrzenia wody i wynosi od 150 do 160 km. Jezioro ma charakterystyczny kształt (dwie odnogi), bowiem zapora w Solinie spiętrzyła San i jego dopływ Solinkę.
Bardzo często słyszę lub czytam, że nie warto jechać nad jezioro, bo tam króluje stonka. Dla mnie wygłaszanie takich słów świadczy tylko o jednym. Nieznajomości okolicy. Ruch turystyczny koncentruje się tylko w kilku popularnych miejscowościach: Solinie, Polańczyku, Bukowcu, Wołkowyi. Już za ich granicami możemy spacerować, wędrować w ciszy i spokoju. Na terenie gminy Solina wytyczono kilka ścieżek spacerowych godnych polecenia. Moja ulubiona to błękitna łezka.
Wschodni brzeg jeziora jest turystycznie prawie nieodkryty, dziki i przewspaniały. Okolice Teleśnicy, nieistniejących wsi Teleśnicy Sanny, Sokola, Paniszczowa to idealne tereny do chaszczowania. Należy być jednak ostrożnym. To tu w ubiełym roku młody niedźwiedź poranił kobietę. Żyją tu wszystkie polskie wielkie drapieżniki: niedźwiedzie, wilki, rysie, żbiki.
Jezioro Solińskie to raj dla wędkarzy i żeglarzy. Dwa dni temu miałam możliwość pospacerowania po zamarzniętym jeziorze w okolicach Olchowca. Pokochałam wędrówki po lodzie. Zresztą nie tylko ja. Kolega postanowił pojechać na Bajkał. Ponoć tam terenów do spacerów lodowych jest więcej.
Więcej możecie poczytaż o okolicy Jeziora Solńskiego tu
www.twojebieszczady.pl/solina.php
Sprawozdanie z połazęgowiska lodowego i fotorelacja znajduje się tu:
www.forum.bieszczady.info.pl/showthread ... 73&page=19
Topograficznie okolice wschodniej części są stosunkowo trudne do orientacji dla pocżątkujących i nie tylko początkujących turystów polecam więc dobra mapę w skali 1:25 000. Zostało wydanych kilka. Osobiście używam mapy Ruthenusa "Solina Jezioro Solińskie i okolice mapa dla każdego turysty, żeglarza i wędkarza". Oprócz dobrego odwzorowania terenu ma bardzo dobrze opracowaną część informacyjną, zawiera orginalne nazewnictwo, adresy kei, wypożyczalni, plan batymetryczny, siatkę GPS.