Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest Śr gru 13, 2017 4:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 17, 2007 8:53 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 13, 2005 9:37 am
Posty: 1433
Lokalizacja: Siedlce
:thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :thumright: :brawo:

wstyd się przyznać, ale podczas całego pobytu w Tatrach nie zrobiłem ani jednej panoramy :mrgreen: :alien: :mur:

_________________
Fuji S5 PRO || Grip || Nikon D70s || Grip || F80 || N28-100 || S30/1.4 || N80-200/2.8D ED N || SB-800 || TC Kenko x1.4Pro


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 17, 2007 3:39 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 2:13 pm
Posty: 1584
Lokalizacja: Wrocław / Polanica Zdrój
wiesiek dobra robota ! :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 7:17 am 
Swój

Dołączył(a): Śr kwi 12, 2006 11:38 am
Posty: 89
Lokalizacja: Wrocław
proponuję jeszcze jedną, najnowszą panoramę Sorapis, tym razem o wschodzie słońca:

Obrazek

a wersja większa jest tutaj

wiesiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 06, 2007 10:51 pm 
Kombatant

Dołączył(a): Pt mar 30, 2007 7:47 pm
Posty: 658
Lokalizacja: Jaworzno
Nie rozumiem tego autostitcha...jak go włączam i ustawiam te opcje to mogę skleić w panoramę jedynie zdjęcia, które w tym programie są przykładowe. jak chciałam skleić swoje to mi wyskakuje, że muszę wybrać 2 lub więcej zdjęć chociaż daję nawet4 albo 5 :?
potrafi mi ktoś pomóc?

_________________
Dołem - wicher ciężkie chmury niesie,
O skaliste roztrąca urwiska;
Burza huczy po sczerniałym lesie.
I gromami w głąb wąwozów ciska...
A tam w górze, gdzie najwyższe szczyty,
Lśnią pogodne, jak dawniej błękity.

Adam Asnyk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 10:13 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 14331
tez tak na 2 zdjeciach kiedys mialem i nie wiem o co chodzi. na panorama maker udalo sie je skleic.

_________________
Niegrzeczne dziewczynki, gorące studentki, cycki, fajne laski

http://laseczkixxx.com.pl

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2017 8:47 pm przez tomek.l, łącznie edytowano 1 raz


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 06, 2007 10:23 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt cze 15, 2007 3:03 pm
Posty: 8741
Lokalizacja: Londyn, kiedyś W-wa, jutro ... ?
uysy napisał(a):
Potrzebujemy programu o nazwie autostitch

Właśnie wypróbowałem na tym materiale co miałem pod ręką i efekty są całkiem przyzwoite jak na mój gust ...

Obrazek
Sierra Bernia rano

Obrazek
Sierra Bernia wieczorem


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 11:39 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 14331
Wlasnie napotkalem bardzo zabawny problem w autostitchu. Wlaczam go, a on sie cos pluje, ze trzeba na strone firnmowa wejsc po wiecej informacji i sie nie wlacza. W sumie to nie jest nigdzie zainstalowany, tylko lezy sobie gdzies na dysku wiec od razu wpadlem na pomysle zeby zmienic date (ja dalem sobie wczesniejszy rok). Teraz dziala :)

_________________
Niegrzeczne dziewczynki, gorące studentki, cycki, fajne laski

http://laseczkixxx.com.pl

Ostatnio edytowano Cz lip 27, 2017 8:47 pm przez tomek.l, łącznie edytowano 1 raz


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 5:18 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 04, 2008 3:56 pm
Posty: 19
MOKO
Obrazek

z Kępy

Obrazek

Moje próbki :)

_________________
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr..." :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 09, 2008 2:21 pm 
Kombatant

Dołączył(a): Pt mar 30, 2007 7:47 pm
Posty: 658
Lokalizacja: Jaworzno
Ładne :) tylko szkoda że na pierwszej nie widać całych gór.

_________________
Dołem - wicher ciężkie chmury niesie,
O skaliste roztrąca urwiska;
Burza huczy po sczerniałym lesie.
I gromami w głąb wąwozów ciska...
A tam w górze, gdzie najwyższe szczyty,
Lśnią pogodne, jak dawniej błękity.

Adam Asnyk


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 22, 2008 8:31 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N maja 04, 2008 3:20 pm
Posty: 10
Lokalizacja: k/Kraków
Będąc na spacerze spróbowałem zrobić panoramę na podstawie powyższego artykułu i choć sceneria nie tak widokowa i tak sie ciesze że w ogóle można zrobić coś takiego
Obrazek
A tu w pełnym wymiarze
http://img24.imagevenue.com/img.php?ima ... _820lo.jpg

niestety nie udało mi sie scalić programem autostitch (ten sam problem co u koleżanki Mon4a) , ale panorama maker już sobie poradził

_________________
Optymizm jest najczęściej wynikiem intelektualnej pomyłki. Raymond Aron


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 12:48 pm 
Temat stary dosyć i dawno tu się nikt nie wypowiadał może nie wniosę nic ciekawego ale polecam darmowy program do składania panoram. Jezeli ktos ma jako takie pojęcie o grafice to ten programik jest superaśny moim zdaniem oczywiście.
http://hugin.sourceforge.net/

A teraz z innej beczki jak powstaja takie panoramy i jakie programy do ich generowania trzeba? moze ktoś sie orientuje?
http://www.panoramy360.info/360/?c=tatry&lang=p&pg=0


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 8:36 pm 
Nowy

Dołączył(a): N kwi 29, 2007 5:33 pm
Posty: 2
Lokalizacja: CKMK
Cytuj:
A teraz z innej beczki jak powstaja takie panoramy i jakie programy do ich generowania trzeba? moze ktoś sie orientuje?
http://www.panoramy360.info/360/?c=tatry&lang=p&pg=0


Tak, ktoś się orientuje :)
Po kolei: Lightroom, PTGui, Photoshop, Pano2QTVR.

zbooy


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 02, 2008 8:18 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 10:58 am
Posty: 805
Lokalizacja: Skawina k/ Krakowa
niestety niewiele mi to mówi.... a niektóre programy moga od razu zrobioną panoramę zapisać do qtvr, nie trzeba konwertować;)

_________________
www.picasaweb.com/zadisk8


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 02, 2008 9:27 am 
Stracony

Dołączył(a): Cz lut 22, 2007 9:12 pm
Posty: 3188
Ja czasem sklejam zdjęcia PS-em,nie jestem w tym miszczem, w jakieś cudownie składające programy nie wierzę ;), poniżej przykład z minionego weekendu...

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 1:20 am 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 05, 2006 7:46 am
Posty: 24
Lokalizacja: Arklow, Ireland
Witojcie

Miło widzieć że tak wielu z Was interesuje się tematem panoram. Dla początkujących mam dobrą wiadomość, trochę sprzeczną z tym co jest na początku tego postu. Oczywiście istotną kwestią jest zachowanie tych samych warunków ekspozycji dla każdego kolejnego zdjęcia aby przy składaniu nie było różnic w jasności. Jednak da się ten problem obejść: wystarczy po wykonaniu pierwszego zdjęcia delikatnie przytrzymać spust aparatu, wymierzyć obiektyw w kolejne miejsce i wykonać kolejną fotkę. Warunki ekspozycji zostaną zachowane dla kolejnych zdjęć. Tą samą operację należy powtórzyć dla następnych fotografii, które będą składać się na całą panoramę. Nawet najprostszym aparatem w ulubionym przez Was trybie wykonywania zdjęć uda się Wam zrobić panoramę :). Dowód poniżej. Pożyczony kompakt z "niskiej póki" a jednak coś z niego wyszło :)

Obrazek

tutaj większa

A tak na serio, dawno tu nie zaglądałem a w dodatku na emigracji to trochę mi się zatęskniło do taterek :) choć czasem górki w innych krajach je przypominają. Dla zainteresowanych relacja ze Scottish Highlands. Też są panoramki :)

Pozdrowionka dla zapaleńców

_________________
Turystyka w Polsce: www.turystyka.ivc.pl
Wirtualny Wrocław: www.wroclaw.ivc.pl
Wirtualny Karpacz: www.karpacz.ivc.pl
Arklow: www.arklow.pl
Scotland: www.scotland.ivc.pl
HDR photo: www.hdr.ivc.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 8:07 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 10:58 am
Posty: 805
Lokalizacja: Skawina k/ Krakowa
podpisuje sie pod poprzednią wypowiedzią rękami i nogami:O genialna! Nie ma to jak świeży śnieżek o poranku :D

mam pytanie do ludzi robiących panoramy - przecież ustawienie takich samych parametrów ekspozycji na każdym zdjęciu panoramy, podczas gdy fotografujemy np wschód albo zachód, przy ustawianiu wartości migawki i przesłony w najjaśniejszym punkcie kadru, prowadzi niechybnie do prześwietlenia zdjęć "po przeciwnej" stronie słońca... czy dobrze mi się zdaje? jak tego uniknąć?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 3:42 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 05, 2006 7:46 am
Posty: 24
Lokalizacja: Arklow, Ireland
Lechuu nie do końca masz rację. Jak ustawiasz ekspozycję na najjaśniejszy pkt to przesuwając aparat w stronę ciemniejszą kadru zaciemnisz go jeszcze bardziej. Ale problem oczywiście jest i da się go rozwiązać na kilka sposobów. Albo ustawiasz uśredniony kadr i lecisz z fotkami do okoła (w przypadku pełnych 360) czy też częściowo; lub wybierasz obszar z kadru który chciałbyś zachować najbardziej zbliżenie do rzeczywistego. Kolejnym sposobem i najlepszym jest użycie techniki HDR. High dynamic range imaging - technika w fotografii polegająca na wykonaniu kilku ekspozycji tego samego kadru, z których część jest niedoświetlona a część prześwietlona. Najlepiej będzie wytłumaczyć to na przykładzie. Chcesz wykonać panoramkę składającą się z trzech fot. Ustawiasz ekspozycję na pierwsze zdjęcie (kadr) od lewej i wykonujesz pozostałe dwa z zachowaniem ekspozycji na pierwszej focie (sposób opisałem wcześniej). Dalej ustawiasz ekspozycję na środkowy kadr wykonując trzy foty właśnie z tą ekspozycją i na koniec tak samo z trzecim kadrem. Uzyskujesz tym samym trzy panoramy wykonane z różnym ustawieniem ekspozycji.
Oczywiście do tego potrzebujesz statyw oraz w miarę dobrą głowicę o stałym skoku. Panoramy muszą być identyczne! Tak przygotowane trzy panoramy wrzucasz do programu tworzącego HDR np.: PhotomatixPro3. I ot cała zabawa :)
Oczywiście istnieje kilka innych sposobów. Pewnie każdy kto bawi się w to bardziej niż amatorsko opisałby to po "swojemu".
Pzdr

_________________
Turystyka w Polsce: www.turystyka.ivc.pl
Wirtualny Wrocław: www.wroclaw.ivc.pl
Wirtualny Karpacz: www.karpacz.ivc.pl
Arklow: www.arklow.pl
Scotland: www.scotland.ivc.pl
HDR photo: www.hdr.ivc.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 4:10 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 13, 2007 6:28 pm
Posty: 2069
Lokalizacja: Warszawa
A ja odkryłem niedawno taką metodę, która się pojawiła razem z nową wersją hugina: http://hugin.sourceforge.net/tutorials/ ... 0/en.shtml

Jako że tak czy siak robię tym softem panoramki, postanowiłem wypróbować ten sposób i moim zdaniem jest wygodniejszy niż klejenie kilku panoram i HDR, lub kilka HDR-ów i klejenie w panoramę. Przykładowy efekt, którego nie dałoby się osiągnąć z pojedynczych ekspozycji:

Obrazek

_________________
siciarz.net


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 4:20 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 20, 2005 3:25 pm
Posty: 4014
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
antyqjon nieźle to wyszło. Muszę poczytać ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 11:35 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 05, 2006 7:46 am
Posty: 24
Lokalizacja: Arklow, Ireland
Może przy okazji warto byłoby poruszyć temat wyświetlania panoram na stronie używając do tego apletu JAVA.
Nie wiem czy wiecie ale nawet nie pełne panoramy można fajnie prezentować na stronie www Posłużę się poniższym przykładem:

<applet name="ptviewer" code="ptviewer.class" archive="ptviewer.jar" width=600 height=350 mayscript="true" align="top">
<param name="wait" value="image/pano-wait.gif">
<param name="barcolor" value="ff0000">
<param name="cursor" value="move">
<param name="frame" value="image/pano-frame.gif">
<param name="file" value="ptviewer:0">
<param name="pano0" value="{file=pano/arklow04.jpg}{fov=90}{auto=.2}{pan=-60}{tilt=-10}{tiltmax=80}{tiltmin=-60}{panmin=-100}{panmax=100}">

Gdzie wartości {panmin=-100}{panmax=100} określają z którego miejsca ma startować kamera i oraz pkt zwrotny. Pamiętać oczywiście należy aby ścieżka odnosiła się do pliku ptviewer.jar na Waszym serwerze lub jakiejkolwiek lokalizacji w sieci. Pozostałe pliki to:
image/pano-wait.gif – plik graficzny informujący o wczytywaniu panoramy
image/pano-frame.gif – ramka w której wyświetlana jest panorama
pano/arklow04.jpg – plik z panoramą
Pozostałe wartości są na tyle intuicyjne że nie ma sensu ich opisywać. Wystarczy poćwiczyć :)

Efekt możecie zobaczyć na Arklow Virtual Tour

Pozdro

_________________
Turystyka w Polsce: www.turystyka.ivc.pl
Wirtualny Wrocław: www.wroclaw.ivc.pl
Wirtualny Karpacz: www.karpacz.ivc.pl
Arklow: www.arklow.pl
Scotland: www.scotland.ivc.pl
HDR photo: www.hdr.ivc.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 10:50 am 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 05, 2006 7:46 am
Posty: 24
Lokalizacja: Arklow, Ireland
Ach i zapomniałem o istotniej kwestii. Wasza niepełna panoramka powinna być "osadzona" na prostokącie imitującym pełną panoramę 360. W opisywanym przykładzie jest to prostokąt o wymiarach 5989px/605px w kolorze czarnym. Efekt tutaj: http://virtualtour.arklow.pl/pano/arklow04.jpg

_________________
Turystyka w Polsce: www.turystyka.ivc.pl
Wirtualny Wrocław: www.wroclaw.ivc.pl
Wirtualny Karpacz: www.karpacz.ivc.pl
Arklow: www.arklow.pl
Scotland: www.scotland.ivc.pl
HDR photo: www.hdr.ivc.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 07, 2008 3:33 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Śr sie 13, 2008 10:58 am
Posty: 805
Lokalizacja: Skawina k/ Krakowa
o HDRze wiem, fajna sprawa, ale moja małpa nie obsługuje RAW:( Pozatym - znowu teoretycznie rozważania - czy HDRy wyjdą poprawnie, jeśli wszystkie 3 zdjęcia nie są o"oddalone " od siebie o tę samą EV? a momze tak być przy sklejaniu takich panoram.

i chciałem przeprosić za moje niedopatrzenie, było rano - oczywiście ustawiając ekspozycję na najjaśniejszym kadrze niedoświetlimy reszte,a nie prześwietlimy, oj, ja głupi:D

i ostatnio pytanie - jak wyświetlać QTVR na stronie? tak byłoby chyba najlepiej;)

_________________
www.picasaweb.com/zadisk8


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 09, 2008 3:09 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 05, 2006 7:46 am
Posty: 24
Lokalizacja: Arklow, Ireland
Lechuu napisał(a):
i ostatnio pytanie - jak wyświetlać QTVR na stronie? tak byłoby chyba najlepiej;)

dla przykładu:

<script type="text/javascript">
<!--
if ((window.p2q_Version) && (window.p2q_Version>=2.0)) {
// Check to see if the version meets the requirements for playback
p2q_EmbedQuicktime('Panoramka.mov','100%','95%','bgcolor','#ffffff','scale','tofit','controller','true');

} else {
document.writeln('<p class="warning">p2q_embed_object.js is not included or it is too old! Please copy this file into your html directory.</p>');
}
//-->
</script>

_________________
Turystyka w Polsce: www.turystyka.ivc.pl
Wirtualny Wrocław: www.wroclaw.ivc.pl
Wirtualny Karpacz: www.karpacz.ivc.pl
Arklow: www.arklow.pl
Scotland: www.scotland.ivc.pl
HDR photo: www.hdr.ivc.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 5:22 pm 
Nowy

Dołączył(a): Pn kwi 30, 2007 1:47 pm
Posty: 18
Niestety nie udalo mi sie jeszzce zlozyc panoramy z HDRów (ale zrobiłam tylko jedną, nieudaną próbę). Może czas poeksperymentować :)
Kilka panoram ponizej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 5:31 pm 
Nowy

Dołączył(a): Pn kwi 30, 2007 1:47 pm
Posty: 18
...i kilka moich HDR-ów, ale nie panoramicznych:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej fotek z gór ( i nie tylko): http://www.karmole.net/foto-galerie/strona-galerie-podroze.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 5:44 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt paź 14, 2005 9:18 am
Posty: 3112
Lokalizacja: z Manczy
Śliczne zdjęcia Koniczyno!

_________________
"Posekaj, posekaj"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 2:29 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 2:13 pm
Posty: 1584
Lokalizacja: Wrocław / Polanica Zdrój
Trifolium napisał(a):
Niestety nie udalo mi sie jeszzce zlozyc panoramy z HDRów (ale zrobiłam tylko jedną, nieudaną próbę). Może czas poeksperymentować :)
Kilka panoram ponizej:
[
Obrazek


Mozna prosic to w duzej rozdzielczosci :D ??:>


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 8:57 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lis 02, 2006 9:25 pm
Posty: 880
Trifolium napisał(a):
Niestety nie udalo mi sie jeszzce zlozyc panoramy z HDRów (ale zrobiłam tylko jedną, nieudaną próbę). Może czas poeksperymentować :)


no bo na zdrowy rozum jak ? nawet jak sie (ze statywem!) zbracketinguje zeby miec po 3 sztuki fotki (czy nawet 3 roznie wywolane rawy), to zeby to mialo sens trzebaby hdrowac panorame juz PO zlozeniu - a raczej zaden program nie zlozy 3 panoram z 3 setow zdjec tak aby 'geometrycznie' byly identyczne aby sie je dalo potem 'polaczyc'. z kolei hdrowanie przed - generalnie jestem przeciwnikiem hdrownia wiec niespecjalnie siedze w temacie skladania bracketingow, ale o ile dla calego setu nie daloby sie ustalic jakiegos identycznego algorytmu laczenia zdjec to uzyskalibysmy zdjecia skladowe panoramy gdzie kazde byloby nieco inne (troche dziwnie brzmi w przypadku hdrow ;)) - czyli efekt taki jak przy robieniu panoramy bez ael'a.

swoja droga - o dobre i nieprzesadzone hdry wcale nie tak latwo ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 9:49 am 
Nowy

Dołączył(a): Pn kwi 30, 2007 1:47 pm
Posty: 18
Jest dokladnie tak jak mowisz, Lovebeer: NAJPIERW trzeba by zlozyc panorame a potem HDR-owac - i to nigdy nie wychodzi tak zeby bylo piksel-do-piksela identycznie. A kazda rozbieznosc to w najlepszym przypadku nieostrosc na finalnym zdjeciu, a w najgorszym - kompletna niemozliwosc HDR-owania.

Jesli ktos ma jakis sprawdzony pomysl na HDR-owe panoramy, to poprosze :)

PS: Uysy, ta panoramka z Daulagiri w wiekszej rozdzielczosci (5700x1000) jest tu:
http://www.karmole.net/xmagazyn/daulaghiri.jpg


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 1:40 pm 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lis 12, 2008 12:37 pm
Posty: 97
Witam wszystkich w swoim pierwszym poście. Oto kilka moich panoram w HDRze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka słów jaką technikę stosuje. Wszystkie powyższe panoramy były robione "z ręki" bez statywu. Robiłem 3-4 ujęcia z bracketingiem +/- 1 ev. Przy obróbce w pierwszej kolejności robię HDRy poszczególnych ujęć za pomocą Photomatixa. Oczywiście parametry w Photomatixie dla każdej klatki muszą być identyczne. Do sklejania fotek stosuje PTGui.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL