To świetnie, że temat Korony Gór Polski wrócił...
Czas, który zrobiliśmy jest konkretny, ale jak najbardziej zachęcam inne ekipy do zmierzenia się z koronnymi szczytami i podkręcenia rekordu.
Pod uwagę trzeba brać nie tylko przygotownie kondycyjne. Liczą się także pomysł jak się za to wszystko zabrać, organizacja, no i rzecz jasna ogromna motywacja do wystrzelenia w górę:) Myślę, że tej nikomu na tym forum nie brakuje:)
Czynników, które mogą wpłynąć na niepowodzenie akcji jest cała masa i dlatego wypadało by się wykazać pewną wyobraźnią.
Gofer bardzo trafnie wskazał na...pogodę. Burza na szczytach ponad górną granicę lasu i do widzenia...<no chyba, że komuś bardzo spieszno nie po KGP a na cmentarz:(>
Po co w ogóle rekord? Dlaczego robić to na szybko?
Nie chodzi przecież tylko o bieganie po górach - było by to bezsensem. Chętnie spędzał bym na górskich szlakach każdy dzień, każdego roku przez całe życie...tylko niech mi ktoś proszę da taką możliwość.
Akcja była po to aby promować ideę zdobywania Korony Gór:
- jako zwieńczenia wspaniałej przygody z turystyką górską w przypadku każdego z uczestników naszego wyjazdu (nie była to oczywiście nasza pierwsza wycieczka w góry:); <aha, zwieńczenie, zwieńczeniem, ale nie chciałbym aby ktoś zrozumiał, że po zdobyciu KGP nie mamy już co robić w polskich górach; nieprawda, będziemy w nie wracać, przy każdej nadarzającej się okazji>
- jako zwrócenie uwagi turysty górskiego na to, że są inne alternatywy jak Tatry, Karkonosze, Bieszczady... Mamy w Polsce 28 wspaniałych pasm (grup, masywów) górskich i dobrze było by aby chociażby część turystów masowo rozdeptujących co roku Tatry skierowało się np. w przepiękne Góry Bialskie, czy Złote.
- jako wspaniałej formy aktywnego i co chciałbym wyraźnie podkreślić bezpiecznego! spędzania wolnego czasu
To jest oczywiście jedynie namiastka tego co mam do powiedzenia w bliskim mi temacie Korony Gór Polski. Zapraszam serdecznie na stronę:
http://korona.geo.waw.pl/index_lato.php
A jeśli ktoś chciałby zapytać o coś konkretnego to proszę o wiadomość na:
kamil_marek83@o2.pl
P.S. Taka drobna uwaga co do nazewnictwa. Rozmawiamy o Koronie Gór POLSKI, a nie Koronie Gór POLSKICH. Wszak wiele pasm górskich wchodzących w jej skład to nie TYLKO polskie góry. Bardzo przyjaźnie dzielimy się nimi przecież z południowymi sąsiadami:)
słoneczne pozdrowienia; miedziu
fot. Jarek Jaworski
fot. Stefan Czerniecki