Cześć,
Zamierzam się wybrać pierwszy raz w Tatry zimą, na początku będzie to pewnie jakieś szkolenie z turystyki wysokogóskiej bo poziom mojej wiedzy to -1. Poczytałem trochę o rodzajach kurtek, cebulkach itp. ale odnośnie kurtek rzeczy mam jeszcze większy mętlik w głowie.
Wiadomo, chciałbym kupić sprzęt który przyda mi się nie tylko na szkoleniu ale również żebym w niedalekiej (albo i dalekiej) przyszłości dał radę z niego skorzystać wchodząc np. na Rysy.
Z tego co wyczytałem są 3 czynniki na które trzeba zwrócić uwagę w przypadku kurtek:
- Oddychalność - softshell (bez membrany)
- Izolacja - kurtka puchowa/syntetyczna
- Wodo/Wiatro szczelność - hardshell ( z membraną )
Czy w związku z tym mam zabrać ze sobą 3 kurtki a puch+HS trzymać w plecaku? Czy tak naprawdę SS powiniem być warstwą izolacyjną a w razie ciepłych dni SS do plecaka a na wierzch jakaś bluza z merino?
będę wdzięczny za pomoc i wskazanie mi jak najlepiej skompletować kurtki. Wiem, że to sprawa indywidualna ale jako totalny amator zimowych wędrówek jestem skłonny na sprawdzenie waszych sposobów a następnie wypracowanie swoich

Wiem, że np. Betlejemka zaleca zabranie kurtki z ociepliną oraz drugiej z membraną, mam rozumieć to jako SS np. ocieplany puchem oraz HS?
Odnośnie butów to po przejrzeniu m.in. forum wybrałem Scarpa Zodiac Tech GTX-TONIC pod półautomaty.