Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Śr kwi 09, 2025 1:22 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lis 19, 2014 10:29 am 
Nowy

Czolem wszystkim!
Ostatnio moje buty trekkingowe rozpadly sie i jako ze zblizala sie mala wycieczka w gory, ruszylem do sklepu i nabylem buty La Sportivy, model Karakorum Evo GTX. Link:

http://www.lasportiva.com/en/mountainee ... 5f40166996

Wycieczka udala sie (dosc strome podejscie w sniegu), buty byl cieply i wygodny. Jednak teraz zaczalem troche wiecej czytac na temat tych butow i nachodza mnie watpliwosci, czy to jednak nie za powazny obow na moje potrzeby. Jezeli chodzi o zastosowanie dla ktorych kupilem to buty to jest to lekki do srednio trudnego trekking (Alpy, Tatry), czasem via Ferrata, w perspektywie lazenie po lodowcach. Zastanawiam sie czy zatem nie powieninem nabyc czegos lzejszego, mniej sztywneo - kazda porada mile widziana!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 10:46 am 
Stracony

To pierwsza porada ode mnie:

Dwie możliwości:

a) Masz dużo forsy, Porshe 911 Carrera w garażu, garaż przy domu 250 m2, jesteś lekarzem w prywatnej przychodni lub adwokatem w Głuchej Dolnej znającym sędziego powiatowego jeszcze ze studiów:

Dokup jeszcze 4 pary butów, o różnych parametrach i zastosowaniach, i dobieraj najwłaściwszą parę pod konkretne wycieczki.

b) Jesteś studentem, w góry jeździsz Polskim Busem lub tanimi liniami kolejowymi i busami, mieszkasz w akademiku i na obiad zjadasz kanapkę ze smalcem ze słoika, na kolację jabola z ogórkami kiszonymi:

Te co masz póki co stykną na wszystko, obserwuj co tam ludzie w górach noszą, patrz po forach, sklepach, jak się już te co masz się trochę podniszczą, zapoluj na jakiś wypatrzony model uniwersalny na wyprzedaży internetowej.

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 10:54 am 
Nowy

@ grubyilysy - dzieki za odpowiedz, z opcji a) lub b) to ze mnie jest b), wiec rozwazalem ew sprzedaz tych co mam i potem zakup innych - nie inaczej. Co do butow, to nie obawiam sie, ze poradza sobie ze wszystkim - ale wrecz przeciwnie, czy nie sa zbyt "gorskie" jak na moje przewidziane wycieczki. Z informacji ktore udalo mi sie wygooglac, wynika ze te buty klasyfikuje sie jako nalezace do kategorii D - czyli high mountain, albo cos w tym stylu - a rozne miejsca w internecie, mowia ze lzejszy hike / trek w takim obuwiu odpada / jest wrecze nie zdrowy dla stop - i stad moje pytanie.

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 11:14 am 
Stracony

No to w zasadzie sam już wszystko wiesz. :)
Opracja sprzedaj/kup sprawa skomplikowana, buty jak nie patrzeć drogie a używane więc POWINIENEŚ wystawić jako używane i sprzedać jednak znacznie taniej ze stratą.
Nikt decyzji za Ciebie nie podejmie. :D

Na marginesie - a tam "niezdrowy dla stóp", stopom nic nie będzie a dobre JGB jeszcze nikomu nie zaszkodziło...
Poświęć więcej czasu na pielęgnację stóp i paznokci. :D.
I paradoksalnie - przetestuj dwie skarpety do takich butów, cienki trekking + wełna* - brzmi paradoksalnie, ale często się sprawdza.

A że niewygodnie, za ciepło i na skale nieprecyzyjnie... :roll:

* O, zobacz, tak jak tutaj:

Obrazek

tak robią najlepsi.

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 1:35 pm 
Nowy

Jeszcze raz dzieki za odpowiedz - but, jak na moj gust do tej pory wydaje sie wrecz bardzo wygodny - nawet przy "podejsciu" na stacje kolejowa po asfalcie przed sama wycieczka. Moze po prostu lubie twarde podeszwy. A co to jest JGB?

PostNapisane: Śr lis 19, 2014 8:51 pm 
Stracony

A taki slang:
viewtopic.php?f=7&t=7767
chyba na 3 stronie jest rozwikłany.

Strefa czasowa: UTC + 1