Ostatnio postawiony wobec konieczności zakupu nowej kurtki borykam się z poważnym dylematem, głównie z uwagi na moje mizerne doświadczenie jeśli chodzi o ogólnie rozumianą turystykę zimową. Chciałbym więc prosić bardziej obytych forumowiczów nie tyle może co o definitywną pomoc co o poświęcenie chwili czasu i przedstawienie swojej opinii w temacie.
Na początek dwie definicje:
Hardshell - duża nieprzemakalność, duża nieprzewiewność, względnie słabsza oddychalność
Softshell - względnie słabsza nieprzemakalność, duża nieprzewiewność, duża oddychalność
Wiem, że w temacie SS vs HS zostało już wiele powiedziane, ale nawet stary kotlet może dobrze smakować. Po tym przydługim wstępie chciałbym przejść do rzeczy, otóż mając względnie
ograniczony budżet chciałbym kupić sobie kurtkę
wyłącznie zimową i tutaj pojawia się mój problem. Tyczy się on tak jak pisałem brak obycia nie pozwala mi podjąć decyzji w sprawie dwóch koncepcji.
Koncepcja pierwsza:Względnie pancerny softshell (np.
Marmot Super Gravity) do tego w wypadku piekielnej dupówki bezwzlględnie nieprzemakalna
cerataKoncepcja druga:Na każdą pogodę hardshell (np.
Marmot Minimalist, zbieżność marek przypadkowa, chodzi raczej o całkiem podobną cenę) z systemem zamków błyskawicznych umożliwiających dostosowanie wentylacji do warunków.
Koncepcji trzeciej brak.
Osobiście w teorii jestem raczej zwolennikiem koncepcji drugiej, jednak myślę, że mam za mało pieniążków żeby kupować coś drogiego i słabego, więc chciałbym postawić raczej na membranę goretexową, niestety nie mam aż tyle pieniążków i kurtki w niższych półek cenowych są robione przeważnie z packlite'u który wydaje mi dość delikatny, co trochę mnie odstrasza. Tak jak pisałem wcześniej nigdy nie doświadczyłem na ciele poważnego opadu śniegu w połączeniu z mocnym wiatrem, jednak na logikę wydaje mi się że słupek wody na tkaninie nie jest tak wysoki jak np. przy deszczu i może taki twardszy SS dałby radę przy umiarkowanym opadzie, a przy okazji w wypadku dobrej pogody byłby ubiorem odpowiedniejszym.
Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Może istnieje koncepcja trzecia? Może marketing goretexu wyprał mi mózg i istnieje ciekawsza opcja na HS? Z góry dziękuję za pomoc i wypowiedzi.